Brusselse Reuzen dringend op zoek naar nieuwe thuis

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 31/01/2017

De Marolse reuzenfamilie, bekend van de jaarlijkse Bruegelfeesten, is op zoek naar een nieuw onderkomen. Momenteel verblijven ze in interieurwinkel Meublia op de Hoogstraat, maar die gaat binnenkort sluiten. De handelaarsvereniging Bruegel-Marollen, beschermheren van de reuzenfamilie, lanceert een noodoproep.

“We hebben voor de vijf grootste reuzen een tijdelijke oplossing gevonden in de Kapellekerk,” zegt Michel Deschuytere van de handelaarsvereniging. “Maar ze kunnen daar maar vier weken blijven. Bovendien worden ze gescheiden van twee ‘familieleden’, die naar cultureel centrum Bruegel gaan.”

Meublia beschikt over een groot depot, dat geschikt is voor de omvangrijke familie. “Maar zo’n ruimte vind je niet overal en de kans is zeer klein dat ons nieuwe pand daar ook over beschikt,” klinkt het bij de uitbater. Die moet over 2 à drie maanden de deuren sluiten na een geschil met de eigenaar van het pand.

Vrijwilligers gezocht
De handelaars zijn dus op zoek naar een permanente verblijfplaats voor álle reuzen, en liefst in de Marollen. De beste oplossing is volgens Deschuytere de brandweerkazerne aan het Vossenplein, waar de giganten al eerder verbleven. “En we gaan daar nog voor lobbyen, maar het ligt moeilijk bij de bewoners en de politiek. Men vindt het te onveilig als ze daar staan.”

De reuzen zijn door Unesco erkend als cultureel werelderfgoed, toch is het niet de eerste keer dat ze op zoek zijn naar een vaste thuis. In het verleden hielpen buurtbewoners hen al verhuizen van het Vossenplein naar de Hoogstraat.

Ook nu zijn de ‘poepedroegers’ op zoek naar helpende handen. “Dat is deel twee van onze oproep: we hebben een tiental vrijwilligers nodig. Die mogen zich morgenochtend om 10 uur melden bij Meublia op de Hoogstraat, met veel dank bij voorbaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?