Dak Rogierluifel moet er weer af

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 31/10/2016

Er is een probleem met de folie in kunststof die over de nieuwe luifel op het Rogierplein is gespannen. De plaatsing moet worden overgedaan, vernam onze redactie. Het plein zelf zou tegen het einde van het jaar wel helemaal af en toegankelijk zijn.

De luifelbedekking vertoont gebreken. “Er is een probleem met de aanhechtingspunten, waardoor de folie niet overal goed gespannen is,” klinkt het bij minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A). “Dat is vastgesteld door Brussel Mobiliteit, erkend door het architectenbureau XDGA en bevestigd door een rapport van het extern bureau Seco.”

Waarschijnlijk ligt de fout bij een onderaannemer. In elk geval moet het werk worden overgedaan. De plaatsing kan pas bij zacht en windstil weer, geen evidentie op het vaak winderige Rogierplein. De hoofdaannemer moet nu op zoek naar een ander bedrijf om het werk te doen. De uitvoering zal met andere woorden niet meer voor dit jaar zijn.

De tegenvaller betekent opnieuw meerkosten voor het project. Mogelijk kunnen die bijkomende euro’s wel worden verhaald op de onderaannemer. Zodra de folie goed gespannen is, rest er nog één taak: witte panelen plaatsen, zodat er een dambordpatroon ontstaat van witte en doorzichtige driehoeken.

Tunnelsaga
De werf sukkelde de voorbije jaren al van de ene vertraging in de andere. Zo ging er heel veel studiewerk vooraf aan de plaatsing van de luifelstructuur. Het bleek geen sinecure om de stalen constructie te verankeren op een plein waaronder niet alleen een metrostation, maar ook een parkeergarage en een evenementenzaal zitten.

Het was ook onder meer om het gewicht te beperken dat jaren geleden al werd afgezien van het oorspronkelijke plan om de luifel te bedekken met glas. In de plaats werd voor de veel lichtere folie in kunststof gekozen. Net die geeft nu problemen.

Ook de tunnelsaga leidde ondertussen tot vertraging. Zo ging een deel van de heraanleg afgelopen zomer opnieuw op de schop om het dak van de Rogiertunnel weer waterdicht te maken. Komende zomer volgt nog een laatste fase van die werkzaamheden.

Roltrappen
Minister Smet hoopt dat de rest van het plein nog voor het einde van het jaar af is. “De komende weken komen er nieuwe verlichting en stadsmeubilair,” zegt een woordvoerder. “We proberen dan ook het nieuw Villostation af te hebben.”

Overigens kunnen gebruikers van het metrostation Rogier sinds enkele weken eindelijk gebruikmaken van de nieuwe toegangen onder de luifel, inclusief de lange roltrappen tussen het plein en de lokettenzaal van het metrostation. Die werden geïnstalleerd in … 2011.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?