De Kenners

Catherine Moureaux: ‘Uitspraken over boek Gadaleta waren overdreven’

Bekijk ook de afspeellijst: De Kenners

De hetze rond het boek van afzwaaiend schepen Annalisa Gadaleta was ‘overdreven aan beide kanten’. Dat zegt kandidaat-burgemeester Catherine Moureaux (PS) in het wekelijks debatprogramma van BRUZZ. Daarmee distantieert ze zich van Jamal Ikazban (PS), tweede op haar lijst, die het boek destijds fel bekritiseerde.

Molenbeek is de enige gemeente in Brussel waar Groen en Ecolo tijdens de laatste verkiezingen niet samen zijn opgekomen. Een uit de hand gelopen ruzie over het boek ‘Entretien à Molenbeek’ lag aan de basis van die breuk. Ook Jamal Ikazban, tweede op de PS-SP.A-lijst in Molenbeek, reageerde fel. Hij noemde het boek 'een vuilbakboek voor islamofobie’.

Die reactie noemt Catherine Moureaux, kandidaat-burgemeester van Molenbeek, nu overdreven. “Al op de eerste pagina van het boek viel me op dat het te simplistisch geschreven was,” zegt ze in de uitzending van De Kenners. “Maar de uitspraken van Ikazban waren overdreven.”

20181029 Catherine Moureaux (PS) nieuwe burgemeester in Sint-Jans-Molenbeek

De PS, die zich opwerpt als verdediger van de moslims in de gemeente, brengt overigens toch geen wijzigingen aan in het hoofddoekverbod voor ambtenaren die aan het loket van het gemeentehuis werken. “Met de PTB was dat misschien gelukt, maar met de MR zal dat niet gaan,” reageert Moureaux. Voor alle duidelijkheid: personeelsleden die niet aan het loket zitten, mogen wel een hoofddoek dragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?