Paaltjes Jetse Broustinlaan weggehaald: 'Waar moeten mijn klanten anders parkeren?'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 11 oktober 2022

De verkeersfilter in de Broustinlaan in Jette is al enkele dagen het doelwit van sabotage. De paaltjes - geplaatst in het kader van de testfase van het circulatieplan - zijn weggehaald. Een handelaar geeft toe dat hij er één weghaalde. "Waar moeten mijn klanten anders parkeren?."

"Ik ben al veertig procent van mijn klanten kwijtgeraakt," zegt Mahmoud Asfirra. "Als er geen parkeerplaats is, doe ik geen zaken." Hij geeft toe dat hij één van de paaltjes één keer heeft weggehaald op de Broustinlaan. Dat deed hij nadat een klant hem vroeg waar hij moest parkeren.

Maar de andere keren was hij het niet die het paaltje los heeft geschroefd. Mobiliteitsschepen Nathalie De Swaef (Groen) heeft andere paaltjes aangevraagd bij het Gewest. Die zouden minder gemakkelijk los te schroeven zijn.

"De gemeente heeft te weinig geprobeerd de buurtbewoners te betrekken," denkt VUB-psycholoog Frank Van Overwalle. "Dat moet ook gebeuren met handelaars, want die zijn economisch betrokken. Overleg moet niet alleen voordien, maar ook achteraf gebeuren om dan meteen in te grijpen als er pijnpunten zijn," zegt psycholoog Frank Van Overwalle.

Dat plannen worden aangepast is volgens Van Overwalle deel van het proces. Wat andere gemeentes kunnen leren van Jette en Anderlecht? Van Overwalle raadt lokale besturen aan om duidelijk te communiceren en iedereen te horen, ook de mensen die moeilijker te bereiken zijn.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?