Voor het eerst is er een overzichtstentoonstelling over de geschiedenis van de Chinese strip te zien in het Stripmuseum in Brussel. Een eer die de negende Chinese kunst thuis zelf nog niet eens is toebedeeld. "Samen presenteren we 100 jaar Chinese strips. Dat raakt me wel."

De tentoonstelling wil laten zien dat het Chinese stripverhaal, de manhua, helemaal niet hoeft onder te doen voor zijn veel bekendere Japanse broertje, de manga. Die flitsende Japanse verhalen zijn wereldberoemd, maar ook Chinese stripkunstenaars hebben wat te vertellen.

Het verhaal begint in 1929, toen Meneer Wang verscheen, de allereerste Chinese strip. Gaandeweg verspreiden verschillende avontuurverhalen zich in China. De avonturenboekjes zijn gigantisch populair. Ondanks de povere kwaliteit van het verhaal zijn de illustraties van wereldniveau.

china stripverhaal
© Stripmuseum | Een greep uit de Chinese stripverhalen die momenteel te zien zijn in het stripmuseum.

Pas wanneer China aan de vooravond van de 21e eeuw indringend in contact kwam met de rest van de wereld, ging ook een nieuwe stripwereld voor hen open. De stripmakers kwamen in contact met Japanse, Europese en Amerikaanse stripverhalen.

Die invloeden kleuren vandaag de Chinese strip. Volgens Willem De Graeve van het Stripmuseum is de hedendaagse Chinese strip dan ook gezegend "met een vuurwerk van stijlen."

De expo loopt tot 9 september.

> Panorama van de Chinese strip, Beeldverhalen van elders. Stripmuseum, Brussel. 13/02

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni