Naar aanleiding van Autoloze Zondag stelt Bram elke dag een mobiliteitsvraag. Vandaag luidt die: "Zijn de fietsroutes van het Brussels Gewest te complex?". Fietsmanager Frederik Depoortere gaf antwoord.

Fietsroutebordjes zoals deze vind je doorheen heel Brussel, maar waar staan die verschillende letters en cijfers nu voor? Veel Brusselaars herkennen de bordjes wel, maar weten eigenlijk niet wat ze betekenen. Daarom stelt Bram dan ook de vraag aan fietsmanager Frederik Depoortere of de bordjes niet te complex zijn. Volgens Depoortere zijn de bordjes wel degelijk een handige tool om je met de fiets te verplaatsen doorheen de stad, alleen moet je wel wat moeite en onderzoek doen om ze volledig te begrijpen.

fietsroutebord.jpg
Een fietsroutebordje bij Mouterij.

Momenteel zijn er 19 fietsroutes in Brussel, die routes ontstonden in 1993. Nu wil het Brussels Gewest nagaan of de fietsroutes ook echt populair zijn onder fietsers. Ze willen het gebruik ervan monitoren aan de hand van telramen, maar ook door het gesprek aan te gaan met Brusselse fietsers. Op die manier wil het Gewest een overzicht krijgen van de frequentie waarmee de routes gebruikt worden, maar ook de kwaliteit van de routes.

Omdat er sinds de oprichting van het snelnetwerk aan fietsroutes, ook al heel wat nieuwe autoluwe straten bijgekomen zijn door nieuwe circulatieplannen, wil het Gewest na de evaluatie ook nagaan of er betere alternatieven zijn voor de huidige fietsroutes. Op die manier willen ze een nieuw toekomstperspectief vormen voor het fietsnetwerk in Brussel.

Week van de Mobiliteit 2022

In het mobiliteitsdebat gaat de discussie vandaag vooral over het schrappen van rijstroken en parkeerplaatsen. Hoe overstijgen we dat en werken we aan de mobiliteit van de toekomst?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni