Eigenares gekraakt pand: 'Ik mag mijn eigen gebouw niet betreden'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 14 april 2020

Sinds een tiental dagen wordt een voormalig rusthuis in Molenbeek gekraakt. Van de gemeente mogen de krakers blijven tot het einde van de coronacrisis. De eigenares zelf is ten einde raad. "Dit is de hel."

Op 31 december vorig jaar moest rusthuis Séquoia in de Molenbeekse Jean Dubrucqlaan de deuren sluiten wegens problemen met de brandveiligheid. Intussen heeft de eigenares nieuwe branddeuren besteld en is er ook een nieuwe huurder. Die wil er een psychiatrisch verzorgingstehuis van maken, maar daar steekt de coronacrisis een stokje voor.

Het pand wordt sinds 4 april gekraakt en is ondertussen bezet door een twintigtal mensen. "Er is een epidemie aan de gang en er zijn veel mensen die op straat wonen en niet in quarantaine kunnen. Daar willen we iets aan doen", zegt Yassine Haj Idrissi, die optreedt als woordvoerder van het krakerscollectief.

Maar de eigenares heeft het over inbraak. "Het slot werd in het midden van de nacht geforceerd", zegt Natascha Van Steen, de eigenares van het pand. "Ondertussen vertelt de politie me dat ik mijn eigen gebouw niet mag betreden."

'Zwijggeld'

Zo lang de coronacrisis duurt zijn uithuiszettingen verboden. Van de gemeente Molenbeek mogen de krakers daarom blijven tot het einde van de crisis. De energiefacturen worden nog naar Van Steen verstuurd, al wil de gemeente daarvoor tussenkomen.

"Ik weet niet of ik dit zal aanvaarden, want het lijkt wel alsof de gemeente mij zwijggeld wil geven", aldus Van Steen nog. "En wie zegt dat zij het pand zullen verlaten aan het einde van de quarantainemaatregelen?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?