Taxisector vraagt Brusselse regering om duidelijkheid

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 14 januari 2020

Honderden Uber-chauffeurs maken zich zorgen over de beroepsprocedure die de klassieke taxisector heeft aangespannen tegen Uber. Chauffeur Erdem Cetin is één van hen. "De onzekerheid weegt door. Ex-minister Pascal Smet had tenminste nog de moed om een taxiplan te ontwerpen. Het was misschien niet perfect, maar het was tenminste iets."

Op het Poelaertplein bij het Justitiepaleis zijn 250 bestuurders van verhuurwagens samengekomen. Ze rijden in opdracht van bedrijven als Uber en maken zich zorgen om een beroepsprocedure die de legaliteit van Uber in vraag stelt. Besluit de rechter dat Uber illegaal is, dan komen 2.000 jobs in het gedrang, zeggen de protesterende chauffeurs.

Dat terwijl het vervoersplatform Uber wel degelijk volgens de regels werkt, zo oordeelde de Brusselse ondernemingsrechtbank een jaar geleden. Maar tegen die uitspraak ging de klassieke taxisector in beroep. Deze week wordt de zaak behandeld.

Taxifederatie Febet benadrukt dat de klassieke taxisector niet per se tegen Uber-chauffeurs is. "Nieuwe collega's zijn welkom, maar ze moeten werken volgens dezelfde regels: ze moeten een taxilicentie hebben, de regels respecteren, examens afleggen en een bewijs van goed gedrag tonen," zegt Sam Bouchal van Febet. Hij vraagt de nieuwe Brusselse regering om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen.

Minister-president Rudi Vervoort (PS) laat weten dat de regering ermee bezig is. "We werken aan een globale hervorming van de sector, die allereerst in het belang is van de mensen die de taxi nemen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?