Voor-en tegenstanders betogen in Ter Kamerenbos: 'Dit is een park, hier horen geen auto's'

AM, EC, MV
© BRUZZ
17/11/2020
Updated: 17/11/2020 16.48u

Vandaag protesteerden Brusselaars voor én tegen het sluiten van Ter Kamerenbos voor autoverkeer. Stadsbeweging Bral zegt 'geschrokken te zijn' dat autoverkeer binnenkort weer zal toegelaten zijn. "We zullen hier nu elke week komen protesteren", zegt Tim Cassiers van Bral. De tegenbetogers willen dat gerust ook doen. "De files zullen anders verschrikkelijk zijn", zeggen zij.

Stadsbeweging Bral is maar één van de actiegroepen die dinsdag aansloot bij het protest in het Ter Kamerenbos. Een hele reeks groepen die ijveren voor minder auto’s en minder luchtvervuiling in Brussel waren aanwezig, zoals de Fietsersbond, Gracq, Bruxsel'Air en Filter Café. “Na de beslissing van de rechter vorige week wilden we snel kunnen reageren”, zegt Tim Cassiers. “Daarom besloten we om geen nieuwe actie te bedenken, maar een bestaand protest te ondersteunen.”

Dat protest heet Reclaim The Park en heeft als doel om elke dinsdagmiddag met zoveel mogelijk fietsers, joggers, skaters of andere zachte mobiliteit in rondjes in het Ter Kamerenbos te rijden. Afgelopen week waren ze met een twintigtal, maar deze dinsdag kwamen al een kleine 200 mensen opdagen. Ze kregen daarbij wel tegenstand van een dertigtal activisten van het Collectief tegen de sluiting van het Ter Kamerenbos. Zij liepen in groep in de tegenovergestelde richting door het park, voorzien van plakkaten met boodschappen als ‘Oui à moins de pollution’ (Ja aan minder luchtvervuiling), ‘Non à la perte de nos travails’ (Nee tegen het verlies van onze jobs) of ‘Oui à une mobilité partagée’ (Ja aan gedeelde mobiliteit).

Helene Landre uit Ukkel is beheerder van een Facebookgroep die voor de opening is van het Ter Kamerenbos voor het autoverkeer. Zij verzamelde met een aantal gelijkgezinden in het Ter Kamerenbos.

“Ik woon in het zuiden van de stad in Eigenbrakel en ik moet elke dag naar mijn werk in de Louizalaan komen. Dat kan niet met de fiets, want ik moet kleren en stoffen vervoeren”, zegt Patricia, die tot de tegenbetogers behoort. “Toen het park enkel tijdens de weekends gesloten was, vond ik het aangenaam, maar niet tijdens de week. Vanaf alle jobs weer gaan hervatten, zullen de files verschrikkelijk zijn. Ik ben zelf ook voetganger en fietser, maar er moet wel plaats blijven voor iedereen.”

Bij Bral vinden ze dat er oplossingen gezocht kunnen worden voor het autoverkeer, maar dan buiten het park. “Een park is een park, daar gaan we niet over”, zegt Tim Cassiers.

'Ik vind het een historische fout dat hier ooit een autobaan is aangelegd. Het moet een zaak worden van het Gewest, in plaats van dat de gemeenten erover blijven discussiëren'

Jaak, activist bij de Fietsersbond

Aan de kiosk ter hoogte van de Gespanhoek hebben de pro-actiegroepen zich intussen verzameld. “Als je de definitie van een park opzoekt, vind je altijd trefwoorden als rust, groene long of ontspanning”, zegt Jaak, een activist bij de Brusselse afdeling van de Fietsersbond die deze dinsdag mee is komen fietsen. “Ik vind het een historische fout dat hier ooit een autobaan is aangelegd. Je kan gerust andere routes voor auto’s zoeken. Het moet een zaak worden van het Gewest, in plaats van dat drie of vier gemeenten hier over blijven discussiëren.”

Vooral de gemeente Ukkel ligt dwars in de plannen voor een autovrij Ter Kamerenbos, terwijl Brussel-Stad dat al had doorgevoerd in een testfase. Ukkel kreeg vorige week gelijk in een kortgeding over die beslissing. Dus moet Brussel-Stad binnen de dertig dagen zorgen dat de zuidelijke lus van het park weer toegankelijk is voor wagens.

Elke dinsdag

“Ik woon in Ukkel, maar ik snap de tegenstand niet”, zegt de Duitse Brusselaar Florean. “Ik vond het park fantastisch toen het autovrij was.” Florean is opgetrommeld door zijn vriend Michael, een Oostenrijker die al vijftien jaar in Elsene woont en de protestactie via Facebook leerde kennen. “Dat was één van de beste gevolgen van de coronacrisis: dat er ruimte vrijkwam voor mensen om buiten hun huis te komen. Je hebt dat nodig, zeker als je kinderen hebt”, zegt Michael. “Enkel in België vind je nog een park waar auto’s door kunnen.” De twee zijn vastberaden om de komende weken elke dinsdag mee te fietsen. “Het is geen mensenrecht om snel op het werk te geraken met de wagen of om een hele baan voor jezelf te hebben”, zegt Michael. “Zeker niet als je daardoor de buurt vervuilt.”

Protest Reclaim the park_Ter Kamerenbos

| Steve (links) wil niet dat een autovrij park voor meer verkeer langs de Waterloosesteenweg zorgt. Florean (midden) en Michael (rechts) zijn volledig voorstander van een park zonder wagens.

Een voorbijganger met een zoontje op de fiets komt het gesprek snel onderbreken. “Het is echt wel een verhaal met twee kanten”, zegt de man, die Steve heet. “Ik kom hier heel graag naartoe met mijn zoontje als het autovrij is, maar ik woon vlak naast het park in de Waterloosesteenweg en ik stoor me even hard aan de luchtvervuiling die er nu komt door extra files. De Stad Brussel neemt deze beslissing zonder dat ze hier zelf wonen, terwijl ik geen alternatief heb om naar mijn werk te gaan dan de wagen. Met het openbaar vervoer zou ik 45 minuten onderweg zijn om mijn zoon naar school te brengen.”

Net als de actievoerders willen de tegenbetogers dus gerust ook elke dinsdag naar het park afzakken. "Als zij dat elke week gaan doen, dan wij ook", zegt Patricia. "De situatie is momenteel veel gevaarlijker door de complexe signalisatie."

Tim Cassiers van Bral vraagt dat de politiek voldoende met alle actoren rond de tafel gaat zitten. “Dat er soms overleg ontbreekt, is duidelijk en dat is veel meer nodig. Bekijk een autovrij park niet enkel als een mobiliteitsoplossing, maar breder. Het dient ook voor betere lucht en meer levenskwaliteit in de stad.” Volgens Florean en Steve, die hier elk met hun eigen mening zijn, is het een groot burgerpanel aangewezen. “Maak een nieuwe ronde tafel”, zegt Florean. “Maar ik hoop echt dat de stad Brussel in verschillende organisaties bondgenoten kan vinden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel-Stad, Mobiliteit, Ter Kamerenbos, autoluw Ter Kamerenbos, protestactie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni