VUB-eredoctoraat voor Gal: 'Ik hoor niet in dat rijtje wetenschappers'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 2 april 2019

De politieke tekenaar en Brusselaar Gerard Alsteens, beter bekend als GAL, mag zich sinds vandaag 'Doctor Honoris Causa' noemen van de VUB. Alsteens krijgt zijn eredoctoraat voor zijn bijna levenslang engagement voor de vrije meningsuiting.

De andere doctores honoris causa zijn de in 2017 overleden Zweedse statisticus Hans Rosling, wiens zoon Ola Rosling en schoondochter Anna Rosling Rönnlund zijn wereldwijde bestseller "Feitenkennis" mee hebben voltooid.

De Franse historica van de wiskunde Karine Chemla, de Amerikaanse wiskundige Padmanabhan Seshaiyer, worden dan weer geëerd voor hun inzet voor beter STEM-onderwijs.

Ook gelauwerd en bedacht met een eredoctoraat zijn Brian Durie, een wereldautoriteit in beenmergkanker die samen met zijn echtgenote Susie Lavitt Durie oprichter is van de International Myeloma Foundation en de Nederlandse natuurkundige en wetenschapscommunicator Robbert Dijkgraaf.

"Dit academiejaar staat voor de VUB in het teken van de schoonheid, de kracht en de wijsheid van de wetenschap", zei VUB-rector Caroline Pauwels bij de start van de ceremonie. "We trekken dat door naar de eredoctoraten. Die staan allemaal in verband met cijfers, data en onderzoeksresultaten die ertoe doen".

Ook het werk van Gal doet er toe vindt Pauwels. "Ze zetten ons aan tot kritisch denken".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?