Parkeermeters massaal vernield na nieuwjaarsnacht: 'Gevangenisstraffen tot 28 dagen'

LG
© BRUZZ
02/01/2024
Updated: 02/01/2024 20.48u

Tijdens oud en nieuw was heel wat straatmeubilair het doelwit van vandalisme. In Schaarbeek moest een groot aantal parkeermeters eraan geloven. Het levert spectaculaire beelden op, maar de gemeente en het parkeeragentschap worden op kosten gejaagd. Vandalen riskeren tot 28 dagen gevangenisstraf. Minister-president Rudi Vervoort (PS) wil de komende weken vooral evalueren. "Hoewel de daden onaanvaardbaar zijn, is oudejaarsavond in Brussel over het algemeen goed verlopen."

Vooral Schaarbeek lijkt te zijn getroffen door het nieuwjaarsgeweld tegen parkeermeters. In de Brabantwijk sneuvelden zeker drie stuks, en ook nabij Helmet moesten enkele exemplaren eraan geloven.

"In mijn buurt zijn heel wat parkeermeters opgeblazen," zegt Kristof Braekeleire, die in de Brabantwijk woont. "Volgens mij gaat het niet om lukraak vandalisme, maar om het werk van een georganiseerde bende. Hun motief? Goeie vraag."

Nog volgens Braekeleire is het niet uitzonderlijk dat er rond jaar parkeermeters worden opgeblazen met vuurwerkbommen. Dat bevestigt ook schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen). "Het waren er dit jaar zelfs iets minder dan in andere jaren," zegt ze. "Parkeermeters die nog met cash werken, worden het eerst geviseerd, maar daarvan zijn er nu steeds minder."

Parking.brussels is op dit moment nog de schade aan het inventariseren, maar meldt dat er ook in Evere een parkeerautomaat vernield is. Vanuit andere gemeenten lijken geen meldingen binnen te lopen.

*tekst gaat verder onder video

Hulp- en ordediensten grootste slachtoffer

Er werd niet alleen op wagens of parkeermeters vuurwerk afgeschoten, maar ook op mensen. De hulp- en ordediensten waren de grootste slachtoffers op oudejaarsnacht.

De motieven zijn volgens criminoloog Els Dumortier niet ver te zoeken: "Ik heb de indruk dat er een legitimiteitsprobleem is, dat men het bestaan en de rechtvaardiging van bepaalde overheidsdiensten helaas niet aanvaardt. We moeten ook de eerlijkheid hebben om te zeggen dat we in een samenleving wonen waar geweld aanwezig is en waar geweld als een oplossing wordt aanzien."

Het Brussels parket laat weten dat het gebruik van vuurwerk tijdens de oudejaarsnacht bestraft kan worden met een gevangenisstraf van acht tot veertien dagen, en/of een geldboete tot 1.600 euro. Voor wie geweld gebruikte tegen personen of goederen kan de straf oplopen tot 28 dagen gevangenis.

'Oudejaarsavond goed verlopen'

Brussels minister-president Rudi Vervoort vindt het nog te vroeg om te oordelen of die straffen misschien te mild zijn. In een mededeling aan BRUZZ zegt hij wel dat de daden onaanvaardbaar zijn. "Niettemin is oudejaarsavond over het algemeen goed verlopen. We zullen de komende weken samen met de orde- en hulpdiensten een evaluatie houden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Schaarbeek, Economie, illegaal vuurwerk, vandalisme, parkeermeters, Schaarbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni