N-VA over brand in Anderlecht: ‘Huisjesmelkerij ligt aan oorzaak van deze tragedie’

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 20 april 2021
Updated: 21-04-2021 - 07:24

Gemeenteraadslid Gilles Verstraeten (N-VA) wijst naar het probleem van huisjesmelkerij als oorzaak van de tragedie die zondagnacht in Anderlecht plaatsvond, waarbij verschillende mensen in een brand omkwamen. “Te veel mensen wonen samen op een te kleine oppervlakte in gebouwen die verouderd zijn,” zegt Verstraeten. Burgemeester Fabrice Cumps (PS) bevestigt het probleem, maar reageert dat het bijna onmogelijk is om alle woningen te controleren.

"We kunnen niet uitsluiten dat er te veel mensen in het gebouw woonden, aangezien we geen zicht hebben op de woonoppervlakken," aldus Cumps. "Ook weten we niet of er mensen verbleven die er niet waren ingeschreven. Maar het gaat niet om huisjesmelkerij. We kunnen waarschijnlijk wel spreken van slechte huisvesting. In deze wijk zijn er heel wat appartementen waar te veel mensen wonen en misschien voldeden deze woningen ook niet aan alle normen. De brandexperts moeten sowieso duidelijkheid brengen over de oorzaak van de brand."

In het pand, dat verhuurd werd, was er op het gelijkvloers een winkel in plastic en papieren verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen, waarvan de voorraad opgeslagen lag in een opslagplaats op een binnenkoer aan de achterzijde. De brand heeft zich naar die opslagplaats uitgebreid en de voorrraad papier en plastic heeft het vuur urenlang gevoed. In die binnenkoer was ook nog een kleine wooneenheid.

Naar eigen zeggen heeft de burgemeester van de bewoners vernomen dat die hun huisbaas niet hebben kunnen bereiken, en vermoeden ze dat hij in het buitenland verblijft. De gemeente heeft intussen de eigenaar aangeschreven die in het kadaster is opgenomen, en in Brussel zou wonen.

"Mijn medeleven gaat uit naar de families die een dierbare hebben verloren, naar degenen die gewond zijn geraakt en de mensen die hun woonst kwijt zijn," gaat burgemeester Cumps verder. "Intussen moet niemand op straat verblijven. Veertien families die niet bij familie of vrienden terechtkonden, zijn opgevangen in twee hotels. We zullen de slachtoffers begeleiden in de zoektocht naar een nieuwe woonst."

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?