Criminaliteit in voetgangerszone: '24 uur op 24 blauw op straat nodig'

TH
© BRUZZ
24/09/2019

Om het onveiligheidsgevoel en de overlast rond de Beurs aan te pakken, vragen de fracties van CD&V en N-VA een verbod op alcohol op en rond het Beursplein. "Het is vooral 's nachts een onleefbare zone geworden", klinkt het daar. Burgemeester Close maakt zich sterk dat hij z'n politiediensten zo goed als hij kan, inzet.

De fracties komen met het voorstel na de nachtelijke reportage van VTM Nieuws. Daaruit moest blijken dat de voetgangerszone 's nachts een 'no man's land' is, waar criminaliteit en agressie meer norm dan uitzondering zijn. Om dat tegen te gaan, stellen oppositiepartijen N-VA en CD&V een alcoholverbod voor.

"Ik wil een verbod op de verkoop van alcohol na 11 uur 's avonds", zegt Brussels gemeenteraadslid Bianca Debaets. Haar collega Mathias Vanden Borre van N-VA gaat nog een stapje verder. "Ik wil tijdelijk een volledig verbod op alcohol op openbare weg. Zowel wat de verkoop als de consumptie ervan betreft."

Beide gemeenteraadsleden zijn het er dan weer over eens dat de politieaanwezigheid in de voetgangerszone omhoog moet. Vanden Borre wil zelfs 24 op 24 en 7 op 7 blauw op de centrale lanen zien. Burgemeester Close maakt zich sterk dat de politie zijn werk doet en zwaait met cijfers. "Vorig jaar werden 515 personen gerechtelijk aangehouden in de voetgangerszone. Tot eind augustus dit jaar zijn dat er al 605. Mijn agenten zijn dus duidelijk meer aanwezig."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie