Carla: ‘Ik wil maatregelen op lange termijn tegen seksueel geweld’

CM
© BRUZZ
25/05/2021

Carla kwam bij Robbe in Uptown vertellen over haar petitie die ze startte nadat ze bijna verkracht werd aan het Jubelpark. In die petitie formuleerde ze eisen om de veiligheid van vrouwen te verbeteren. Carla verzamelde ondertussen al bijna 12.000 handtekeningen en mocht vandaag haar voorstellen om seksueel geweld beter te bestrijden voorleggen in de commissie Gelijke Kansen van het Brussels parlement.

Dankzij de petitie hebben veel mensen contact opgenomen met Carla om te vertellen over soortgelijke ervaringen. Dat waren vooral vrouwen, of homoseksuele mannen. “We moeten ons meer gaan richten op de dader in plaats van het slachtoffer,” zegt Carla. “In de media worden deze misdaden meestal gemeld door te zeggen dat een vrouw is verkracht," zegt ze. "In plaats daarvan kan men zeggen dat een man een vrouw heeft verkracht."

Carla hoopt dat alle partijen zich ertoe verbinden om een mentaliteitswijziging teweeg te brengen. "We moeten de ‘bescherm je dochter’-aanpak veranderen omdat het niet werkt. We moeten niet proberen meisjes te waarschuwen voor mogelijke aanrandingen, maar eerder jongens opvoeden tot verantwoordelijke, respectvolle mannen tegenover anderen."

Ook stelt ze voor dat vrouwen via een campagne worden aangespoord om aangifte te doen van seksuele intimidatie, aanranding of verkrachting om zo een beter zicht te krijgen op de échte cijfers achter deze misdrijven. Veel slachtoffers doen vandaag immers geen aangifte van seksueel geweld.

Politie

Het incident zorgde al voor een aantal maatregelen op de korte termijn, zoals betere verlichting en een betere zichtbaarheid in het Jubelpark. Verder denkt Carla dat er bij de politie nog marge is voor verbetering. Toen ze het incident aan wilde geven, kreeg ze te horen dat ze geluk had gehad, omdat dit soort zaken meestal slecht afloopt. “Toen ik vroeg waarom er niets werd gedaan, zeiden ze dat er niet genoeg middelen waren. Maar de veiligheid van geen enkele vrouw zou gebaseerd moeten zijn op ‘geluk’.”

“De politie heeft me psychologische behandeling aangeboden en dat vind ik geweldig. Maar ik had veel moeite om de psycholoog te bereiken. Ik kreeg verkeerde telefoonnummers en werd doorgestuurd naar een professional voor huiselijk geweld. Het duurde even voor ik de juiste persoon kon bereiken en een afspraak kon maken.”

Tijdens de commissie voor Gelijke Kansen vulden de commissieleden Carla’s betoog aan met ideeën. Binnenkort zullen ze hun gezamenlijke conclusies voorstellen aan de rest van het Brussels Parlement.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni