Na de stenen, vliegen nu ook de verwijten heen en weer tussen de fans van RWDM en Aalst. De top van voetbalclub RWDM beraadt zich nog altijd over de communicatie na de incidenten van afgelopen zondag, maar de Molenbeekse fans willen hun versie van de feiten kwijt. Ze wijzen de stad Aalst met de vinger, maar spreken ook over Nederlandse hooligans in de eigen rangen.

De fans van voetbalclubs Eendracht Aalst en RWDM zijn geen beste vrienden. Maar voor de wedstrijd van zondag had de harde kern van Aalst ook al andere zorgen. Een fusie met streekgenoot en rivaal Dender ligt weer op tafel. Voor de supporters van Aalst is dat een nachtmerrie.

Voor de match ging de harde kern, de 'Onion Boys', dan ook verhaal halen bij het bestuur van de Oost-Vlaamse club. Ze deden dat tijdens het banket tussen bestuurders van Aalst en RWDM. De heethoofden werden verwijderd door politie en stewards.

De thuisaanhang kwam ook op de wedstrijd zelfs pas na een kwartier het stadion binnen om hun ongenoegen te laten blijken.

Hooligans uit Nederland

De fans van RWDM zakten met negen bussen af vanuit Molenbeek. De 'MCF' (Molenbeek Casual Firm, red.) werd 'gesteund' door een supportersgroep van Helmond Sport, een tweedeklasser uit Nederland. Opvallend: de Helmondse supportersgroep onderhoudt banden met fangroepen van Dender, de grote rivaal dus van Aalst. De 'MCF' zelf is ook al jaren een gevreesde extreemrechtse groepering binnen de RWDM-aanhang.

Volgens een aantal RWDM-fans waren de Nederlanders de fans die met bivakmutsen in de clubkleuren van Molenbeek rondliepen. Na de match waren die enkele supporters ook duidelijk zichtbaar in de schermutselingen van de Molenbeekse supporters met thuisfans.

Bij de meegereisde Molenbekenaren overheerst frustratie om de slechte organisatie. Zo zouden de rellen op de parking met de bussen uit Molenbeek niet goed aangepakt zijn door de politie. Ook Aalsters burgemeester Christophe D'haese heeft het verkorven bij de RWDM-supporters. "Hij doet alsof wij de boel hebben aangestoken en RWDM een club is die enkel gesteund wordt door hooligans. Maar wij zijn ook gewone mensen die gewoon naar onze club willen gaan kijken", zegt fan Stefaan Plas.

'Toilet voor twee personen'

Ook over de tribune H, waar de supporters van RWDM plaats moesten nemen, zijn ze in Molenbeek niet te spreken. "De tribune stond op instorten. Er vielen balken naar beneden en bovendien was er maar sanitair voorzien voor twee personen. En we waren met bijna 600."

Het clubbestuur van RWDM onthoudt zich voorlopig van commentaar. Voorzitter Thierry Dailly laat weten dat er donderdag ten laatste een communiqué verspreid wordt. De voorzitter zit verveeld met een groep supporters die ook al eerder amok maakte tegen Luik dit seizoen. Het gaat daarbij onder meer om de 'MCF'.

Bij Eendracht Aalst willen ze de vernielingen in het stadion laten betalen door 'de mensen die ze aangericht hebben'. De politie van Aalst zal een aantal dossiers opstarten en ze doorgeven aan de Brusselse politiezone West.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Sint-Jans-Molenbeek, Sport, Sporting Flagey, Voetbal, RWDM, Eendracht Aalst, rellen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni