'Vroeger was Brussel een van de beste steden om te busken'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 26 maart 2019
Updated: 27-03-2019 - 15:08

Sinds januari mogen straatmuzikanten niet langer gebruik maken van geluidsversterkers. Voor velen buskers is dat een ramp. “Vroeger was Brussel een van de beste steden voor buskers, maar nu voel ik me een crimineel wanneer ik zing op straat”, vertelt Daniela Iezzi, een Italiaanse zangeres.

Om op straat muziek te spelen heb je een speciale vergunning nodig en moet je een aantal regels respecteren. Zo mag je bijvoorbeeld maar op enkele plaatsen, die door de stad zijn toegewezen, en op bepaalde uren muziek spelen.

Enkele straatmuzikanten, met en zonder vergunning, hebben deze regels aan hun laars gelapt. Na enkele klachten van buurtbewoners heeft schepen Delphine Houba (PS) een nieuwe regel aan het lijstje toegevoegd: buskers mogen geen geluidsversterkers gebruiken. Dit zou volgens hen geluidsoverlast moeten voorkomen.

Voor vele buskers is dit een ramp, zij zijn afhankelijk van hun geluidsversterker. “De nieuwe regel is absurd en oneerlijk”, vindt Italiaanse zangeres Daniela Iezzi. “Een drummer heeft geen versterker nodig en kan toch veel meer lawaai maken dan ik met mijn microfoon.”

Crimineel

Volgens Iezzi heeft de stad niet naar oplossingen gezocht, maar voor de snelle weg gekozen. Daardoor komen de inkomsten van veel buskers in het gedrang. Iezzi heeft wel een oplossing, maar krijgt van de stad geen gehoor. “We willen een platform creëren waar burgers en buskers problemen kunnen aankaarten en samen naar oplossingen kunnen zoeken.” Dat moet de klachten bij de Stad Brussel verminderen.

“Vroeger was Brussel een van de beste steden voor buskers, maar nu moet ik steeds gespannen rondkijken of er geen politie aankomt. Ik voel me een crimineel wanneer ik op straat zing,” aldus Iezzi.

Omdat ze geen geld meer kan verdienen op legale manier, laat ze Brussel even achter zich, althans tot de schepen haar uitnodigt voor een gesprek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?