In de nacht van zaterdag op zondag vond een schietpartij plaats in de Matongewijk waarbij twee mensen gewond raakten. De bewoners vrezen hun wijk te verliezen aan het drugsgeweld, burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) zegt de problematiek niet alleen de baas te kunnen.

In de Matongewijk zit de schrik er sinds afgelopen weekend dik in na de schietpartij waarbij een toevallige voorbijgangster gewond raakte door een verdwaalde kogel. "Dit had evengoed mijn vrouw, ik of iemand anders ook kunnen overkomen," verwoordt restauratuitbater Giacomo Toschi de gevoelens van de buurt treffend aan BRUZZ. "We hebben het gevoel dat de wijk verwaarloosd wordt en de ordediensten lijken de situatie niet meer onder controle te hebben."

Volgens de burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis, is de politie al zoveel mogelijk aanwezig in de wijk, maar kan de gemeente de problematiek niet alleen de baas. "We hebben nood aan een gecoördineerde aanpak op alle niveaus."

Volgens Dido Lakama is meer blauw op straat echter niet de ultieme oplossing. "Ik ken de valkuilen van de straat. Pas als jongeren weten bij wie ze kunnen aankloppen voor hulp en ondersteuning, kunnen we hen op het juiste pad brengen. We moeten daarom aan de slag met straathoekwerkers en met mensen die de wijk en de bewoners kennen. We moeten de mensen rond de tafel krijgen."

Festival Transpoesie

Dinsdag werd ook de dertiende editie van het internationale poëziefestival Transpoesie op gang getrapt in de Tuin van de burgers in de Europese wijk. Nog tot en met zaterdag zet het festival vrouwelijke dichters in de kijker. Onder meer in Maison Hannon, de Pianofabriek, Muntpunt en het Trammuseum.

BRUZZ sprak met de Nederlandse dichter Dewi de Nijs die haar werk al mocht tonen en met organisator Philip Meersman. "Het is erg bijzonder om op een meertalig en internationaal festival te staan waar het vrouwelijke perspectief zo centraal staat."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni