'Knuffelactie' in Schaarbeek na aanrijding kleuter op zebrapad

Younes Haidar
© BRUZZ
28/05/2019
Ook in:
en nl

De leerlingen van de Schaarbeekse basisscholen Heilige Familie en Champagnat hebben dinsdagochtend actie gevoerd op de Helmetsesteenweg voor de school. Daar werd afgelopen vrijdag een 3-jarig meisje aangereden. De leerlingen bonden knuffelbeertjes aan de hekken rond het zebrapad om aandacht te vragen voor de verkeersonveiligheid in de buurt.

20190528 actie 1030/0 helmetsesteenweg Heilige Familie

| De leerlingen bonden knuffelberen met daarop boodschappen over verkeersveiligheid aan de hekken voor de school.

Vrijdagmiddag stak een leerlinge van basisschool Heilige Familie op de Helmetsesteenweg samen met haar moeder het zebrapad over toen ze werd gegrepen door een auto.

Caato, die bij het meisje op school zit, was getuige van het voorval. “Ik zag een meisje vrolijk met haar mama over het zebrapad stappen,” verklaarde Caato aan BRUZZ. “Plots kwam er een zwarte auto heel snel aangereden. Die heeft haar geraakt, waarop het meisje erg hard begon te huilen. Er kwamen veel omstaanders rond staan en de vrouw die de auto bestuurde, stapte uit. Later bleek dat het meisje haar been had gebroken.”

"De Helmetsesteenweg is een voorbeeld van het ‘en-en-beleid’ uit het verleden. Dat beleid is failliet. Er moeten dringend ingrijpende maatregelen komen"

Wiet Vandaele (1030/0)

Reden genoeg voor de ouders en leerlingen om de gevaarlijke situatie aan te kaarten. Volgens de Schaarbeekse burgerbeweging 1030/0, die zich al anderhalf jaar inzet voor veiliger verkeer, is de Helmetsesteenweg door het vele doorgaande verkeer levensgevaarlijk voor de zwakste weggebruikers.

“Dit is een duidelijk voorbeeld van het ‘en-en-beleid’ uit het verleden. Er wordt geprobeerd om trams, auto’s, fietsers en voetgangers met elkaar te verzoenen,” zegt Wiet Vandaele, ouder en lid van 1030/0. “Dat beleid is failliet. Er moeten dringend ingrijpende maatregelen komen om de veiligheid van de kinderen te garanderen.”

Zo stelde de burgerbeweging een lijst met maatregelen op die ze maandag aan schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen) bezorgde. Een van die gewenste ingrepen is de inrichting van een ‘gevleugeld’ zebrapad. Het gaat om een verbreding van het huidige zebrapad, waardoor auto’s vroeger zouden moeten stoppen.

Daarnaast wil 1030/0 vierkant groen op het kruispunt met de Richard Vandeveldestraat. Dat wil zeggen dat de lichten voor voetgangers in alle richtingen op hetzelfde moment op groen staan.

"We onderzoeken momenteel met onze verkeersexperten de haalbaarheid en het nut van de eisen van de actiegroep. Wij nemen de situatie bijzonder ernstig"

Adelheid Byttebier (Groen), Schaarbeeks schepen van Mobiliteit

Adelheid Byttebier, kandidaat Vlaams Parlement voor Groen

Naast een verbreding van de voetpaden en de omvorming van de Vandeveldestraat tot een schoolstraat eist het collectief ook aan de tram aangepaste verkeerslichten, zodat voetgangers veiliger de tram kunnen halen en wagens het kruispunt niet langer kunnen blokkeren wanneer een tram halt houdt.

Schepen Adelheid Byttebier (Groen) kwam tijdens de actie ter plaatse om met de actievoerders te praten. Zij zegt de haalbaarheid en het nut van de eisen momenteel met haar verkeersexperten te onderzoeken.

“Wij nemen de situatie bijzonder ernstig,” zegt de mobiliteitsschepen. “Ik heb de mail met de gevraagde maatregelen gisteren ontvangen. Het is nu aan ons om te bekijken of die eisen effectief een antwoord kunnen bieden op de huidige problematiek. Op 17 juni plan ik een publieke vergadering met de buurt, en ook in het najaar zullen we daarover samen zitten met de buurtbewoners.”

20190528 actie 1030/0 knuffelberen voor heilige Familie

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Schaarbeek , Mobiliteit , 1030/0 , Helmetsesteenweg , aanrijding , verkeersveiligheid , verkeersongeval , verkeersonveiligheid , heilige familie , champagnat , basisschool champagnat , Adelheid Byttebier , wiet vandaele , actie , Helmet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni