Jeugdopleiding RSCA mikt op talenten, BX Brussels op sociale ontwikkeling

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 29 oktober 2019

Met 1.200 jeugdvoetballers heeft BX Brussels de grootste jeugdopleiding van de stad. De drempel om er mee te doen is laag. Bij RSCA ligt de lat hoger, daar detecteren scouts heel jong voetbaltalent. Sinds de zomer werkt Anderlecht samen met zes jeugdopleidingen van over heel Vlaanderen, de beste spelertjes komen op Neerpede terecht. "Het vergroot onze schaal en de huidige markt dwingt ons om vroeger talent te gaan scouten."

De sterke man bij BX Brussels en, voor een groot stuk, bij RSC Anderlecht is Vincent Kompany. BX heeft sinds kort een doorgedreven samenwerking met FC Forest uit Vorst en Black Star uit Neder-Over-Heembeek. De twee jeugdscholen vallen nu samen met die van BX onder het project 'BX represent'.

"We hebben nu meer dan 1.200 jeugdspelers", glimlacht coördinator Ludo Moyersoen. "Het is een uitdaging om op drie verschillende locaties in Brussel jeugdvoetbal te beheren, maar we steunen op heel wat uitstekende vrijwilligers."

Samenwerking op komst

Pierre Kompany heeft sinds de opstart van de club in 2013 een rol bij BX. "Onze visie blijft dezelfde. We geven jongeren via het voetbal een kans op een job, met workshops en trainingen in het Nederlands", zegt de vader van Vincent.

"Of de beste spelertjes dan van hier automatisch naar Anderlecht gaan? Waarom niet, dat zou leuk zijn", geeft Pierre Kompany toe.

Een concrete samenwerking tussen BX en RSCA is voorlopig niet, maar daar wordt wel naar uitgekeken. Dat bevestigt ook Guy De Smet van de jeugdacademie van Anderlecht. "BX werkt op toegankelijke manier en dat is interessant voor ons. Bij Anderlecht is sinds dit seizoen geen provinciale jeugdwerking meer mogelijk, en dat is jammer want zo konden jongens van wie het talent nog niet zichtbaar is op jonge leeftijd toch voor paars-wit uitkomen."

De nieuwe Tielemans

Op Neerpede, waar de jeugdschool van RSCA is, ligt de nadruk vooral op voetbaltalent. Een spelertje in de academie wordt omkaderd om het zo ver mogelijk te schoppen bij de club.

Talentscout Franky Dobbelaar zoekt al dertien jaar naar de nieuwe Tielemans, Praet, Lukaku of Dendoncker. "Het meest trots ben ik op het aanbrengen van Yari Verschaeren", zegt Dobbelaar. "Hij was ongelofelijk, als zevenjarige al. Ik zag hem met Kruibeke tegen Beveren toen. Na anderhalf jaar heb ik hier gezegd: 'Die moeten we echt halen'."

Tijdens deze herfstvakantie zijn er zes Vlaamse partnerclubs van Anderlecht die hun beste spelertjes, van zes tot acht jaar, op stage sturen naar Neerpede. "Talent is talent. Dat heb je of dat heb je niet, en dat zie je al heel vroeg", zegt talentscout Dobbelaar.

Volgens coördinator Guy De Smet stromen er ongeveer vier van de aanwezige 35 spelertjes op deze stage door naar de jeugdopleiding van Anderlecht.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?