Staking in de kinderdagverblijven: 'De essentie is nog altijd niet doorgedrongen'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 31 januari 2023

Dinsdag staakt de non-profit sector, onder meer de kinderdagverblijven van de GO! scholengroep in Brussel staken mee voor een oplossing van het nijpende personeelstekort. Sabine Winters, directrice van de 31 kinderdagverblijven van de scholengroep: "Er moeten structurele oplossingen komen."

De vakbonden in de non-profit verwachten dinsdag minstens 12.000 betogers in Brussel. Ze eisen maatregelen om de werkdruk en de personeelstekorten in de sector aan te pakken. De nationale betoging start om 10.30 uur aan het Brusselse Noordstation en gaat dan verder richting het Zuidstation.

"Wij willen ouders vandaag niet in de kou laten staan, dus onze crèches sluiten niet, maar waar we personeel kunnen missen hebben we opgeroepen om mee te staken. Weliswaar gaat het om een klein aantal personeelsleden, want wij kunnen met het huidige personeelstekort weinig werkkrachten missen", aldus Winters.

Structurele problemen

Volgens Winters is het bij de federale politiek stilaan doorgedrongen dat de kinderdagverblijven kampen met structurele problemen zoals het nijpende personeelstekort en de te hoge werkdruk, maar blijven structurele oplossingen uit: "De essentie is nog altijd niet binnengekomen, om de job aantrekkelijker te maken moet geld vrijgemaakt worden en dat is in het belang van het kind. De eerste duizend dagen van een kind zijn cruciaal voor de ontwikkeling, daarom is het van essentieel belang dat wij hen van de nodige zorgen kunnen voorzien."

"De opleiding voor kinderbegeleiders moet herzien worden, maar ook het aantal kinderen per begeleider moet naar beneden. Het complete plaatje moet veranderen om de job van kinderbegeleider aantrekkelijker te maken en het personeelstekort in te lossen. Een betere financiële verloning zou ook helpen natuurlijk", verduidelijkt Winters.

Reacties ouders

"Wij kunnen rekenen op heel wat begrip van ouders die meeleven met onze situatie, maar er zijn ook ouders die van ons een oplossing verwachten en die kunnen wij hen momenteel niet bieden. Ik besef dat ook voor hen, dit een uitzichtloze situatie lijkt."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?