Stad Brussel installeert vier zelfreinigende toiletten: 'Nog steeds niet genoeg'

Lis Vanheule
04/04/2023

Op het Putterijplein, het Fontainasplein, in de Koolstraat en de Antwerpsepoort openden vandaag gratis zelfreinigende toiletten de deuren. Die toiletten moeten tegemoetkomen aan de vraag naar openbare wc's voor vrouwen en mensen met beperkte mobiliteit.

Een openbaar toilet vinden in Brussel is niet altijd evident: in de stad zijn in totaal slechts 29 urinoirs en acht toiletten beschikbaar. De vier nieuwe zelfreinigende toiletten komen daar bovenop, maar schepen van Openbare Netheid Zoubida Jellab (Ecolo) geeft toe dat het nog lang niet genoeg is: "We zijn er nog niet, maar met deze toiletten wil het bestuur een eerste stap zetten in de goede richting."

"De bedoeling is om vanaf nu twee nieuwe toiletten per jaar te installeren", gaat Jellab verder, "maar dat kost ongeveer 70.000 euro, plus nog eens 25.000 euro reinigingskosten, want de toiletten worden twee keer per dag gepoetst."

Op termijn hoopt Jellab dat met de bijkomende wc's er tegemoetgekomen wordt aan de vraag van inwoners en toeristen en dat er gelijke toegang is voor openbare toiletten voor mannen en vrouwen én voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni