awel merci

Kanal klinkt te Nederlands voor burgemeester Cerexhe

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 5 december 2017

‘Kanal’, de naam voor het nieuwe museum in de Citroëngarage, klinkt te Nederlandstalig, vindt CDH-fractieleider in het Brussels Parlement Benoît Cerexhe. "Brussel is een tweetalige stad. Dus moet het nieuwe museum een naam die beide landstalen vertegenwoordigt." Volgens het Brussels Gewest is Kanal al een compromis tussen het Franse canal en het Nederlandstalige kanaal.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van een mondelinge vraag van Cerexhe aan Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

In oktober kondigde het Brussels gewest de naam voor de toekomstige cultuurtempel in de oude Citroëngarage aan: Kanal, een verwijzing naar de Brusselse kanaalzone waar het nieuwe museum komt te liggen. De naam werd gekozen door de gelijknamige Stichting Kanal, die instaat voor het gehele project.

Maar niet iedereen is opgezet met de keuze. Burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe en fractieleider van CDH in het Brussels Parlement Benoît Cerexhe vindt de naam te Nederlands. De ‘K’ is er voor hem teveel aan.

“Brussel is een tweetalige stad. Dus moet het nieuwe museum een naam dragen die beide landstalen vertegenwoordigt”, verklaart hij. Alle grote Brusselse musea dragen volgens de burgemeester tegenwoordig een internationale, Angelsaksische naam. Zoals de Bozar of het tramrestaurant Tram Experience.

“Dat de instellingen een Engelse benaming krijgen, kan ik nog aanvaarden. Maar als het gewest niet voor een internationaal klinkende titel gaat, is het niet eerlijk dat ze een Nederlandse naam verkiest.”

Frans karakter van Brussel
Het was Brussels parlementslid Liesbet Dhaene (N-VA) die de vraag van Cerexhe deelde op Twitter. Hij beweert dat de naam ‘Kanal’ het Franse karakter van de stad aantast. Cerexhe zou betreuren dat Brussel stilaan ‘ontfranst’ en teveel ‘vernederlandst’, terwijl volgens het parlementslid de stad oorspronkelijk en in eerste instantie een Franstalige stad is.

Cerexhe zelf beweert dat hij die stelling nooit zo sterk verwoord heeft. Maar hij ontkent niet dat hij ten strijde trekt tegen de naam die naar zijn mening te Nederlands is. “Woensdag spreek ik Minister-President Rudi Vervoort aan over de kwestie”, aldus Cerexhe. “We moeten zowel een naam vinden die in het Nederlands als het Frans past."

Bij het Brusselse gewest snappen ze de commotie niet. Kanal is naar hun uitleg namelijk al een compromis tussen de Franse (canal) en Nederlandstalige (kanaal) schrijfwijze.

“Waar de heisa plots vandaan komt, weten we niet”, vertelt Jo De Witte, woordvoerder van minister-president Vervoort. “De naam Kanal werd in oktober goedgekeurd. We gaan die nu ook niet veranderen omdat een burgemeester hier plots aanstoot aan neemt.”

Stichting Kanal organiseert vanaf mei 2018 een jaar lang een cultureel programma in de oude garage in samenwerking met het Centre Pompidou. In juni 2019 starten de werken voor de renovatie en de herbestemming van het gebouw.

Lees meer over
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.