Maandag start monsterproces aanslagen Brussel: 'We zijn er klaar voor'

© BRUZZ
06/09/2022

Maandag start in het oude Navo-gebouw in Haren het grootste proces van ons land ooit, over de aanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart 2016. Alles staat klaar om de 9 beschuldigden en bijna 1000 burgerlijke partijen aan het woord te laten.

In glazen boxen zullen de negen beschuldigden van de aanslagen in ons land zes jaar geleden het proces volgen. Onder hen Brusselaars Salah Abdeslam en Mohamed Abrini, de man met het hoedje.

Maar die glazen boxen zijn voer voor discussie: sommige advocaten vinden ze onaanvaardbaar en zien ze liever verdwijnen. Het is de voorzitter die maandag een belangrijke knoop zal moeten doorhakken en beslissen of de boxen al dan niet verwijderd worden.

In de zittingszaal is plaats voor 170 mensen. Anderen kunnen het proces volgen op een groot scherm in ruimtes ernaast. "De verbinding tussen de verschillende zalen zal wederzijds kunnen gebeuren," benadrukt Luc Hennart, persmagistraat van het assisenhof.

Het proces zal van over heel de wereld met argusogen gevolgd worden en in totaal zo'n negen maanden duren. Een enorme uitdaging. Is Brussel daar wel klaar voor? Volgens gerechtsjournalist Chris Verhaeghe wel.

"Het proces vindt plaats op een afgelegen site wat de beveiliging door de politiediensten makkelijker maakt. Vergeet ook niet dat de gedetineerden van de gevangenis van Haren zullen worden overgebracht, dat is vlakbij de NAVO-site, waar het proces plaatsvindt."

Herbekijk hier het studiogesprek met gerechtsjournalist Chris Verhaeghe:

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni