Oekraïense vrouwen protesteren op Vrouwendag tegen oorlog

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 8 maart 2022
Updated: 08-03-2022 - 18:44

Together 4 Freedom, een coalitie van prodemocratiebewegingen, organiseert op Internationale Vrouwendag een demonstratie uit solidariteit met vrouwen in Oekraïne. Een veertigtal mensen betoogde om het Schumanplein.

"Wat we het meest nodig hebben, zijn acties die de opmars van de Russische president Poetin nu stoppen, want elke dag verliezen we soldaten, maar er zijn ook burgers die vastzitten in steden, onder wie vrouwen en kinderen," aldus Maryna Yaroshevych van Promote Ukraine.

"Vrouwen vechten zij aan zij met de mannen, maar ze hebben de steun van Europa nodig om deze oorlog te winnen," vult de organisator van de betoging aan. "We vragen om militaire steun en om zware sancties vanwege de nucleaire dreiging door Rusland." Sinds de start van de oorlog waren er gevechten aan meerdere kerncentrales. Bij een kerncentrale in het oosten van het land ontstond ook brand.

De organisatie Promote Ukraine vraagt de sluiting van het Oekraïense luchtruim om de bescherming van nucleaire sites te waarborgen, de beveiliging van humanitaire corridors, de uitbreiding van de SWIFT-uitsluiting tot alle Russische banken en de instelling van een embargo op de invoer van Russische olie en gas.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?