Het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum nu 4,5 jaar geleden is meteen met vertraging gestart vanochtend. Een Franse vereniging voor terreurslachtoffers stelt zich burgerlijke partij, maar dat is volgens de verdediging niet terecht.

Op het proces staan hoofdbeschuldigde Mehdi Nemmouche en z'n kompaan terecht. Bij de aanslag kwamen vier mensen om het leven. De familie van de slachtoffers hoopt vooral dat Nemmouche eindelijk zal spreken.

Procedurekwestie

De eerste echte procesdag begon met een jurylid dat geen opvang kon vinden voor haar kinderen en dus niet kon zetelen. Een reserve-jurylid nam haar plaats in.

Daarna volgde een procedurekwestie: de verdediging vocht de burgerlijke partijstelling van een Franse slachtofferorganisatie aan. Na beraad sprak het hof zich niet uit over de kwestie. De organisatie mag het proces daardoor blijven bijwonen als procespartij.

82 seconden

Pas na de middag kon de voorlezing van de akte van beschuldiging beginnen. Beschuldigden Mehdi Nemmouche, gekleed in fel oranje, en Nacer Bendrer, in het zwart, volgden de voorlezing vrij onbewogen, al zocht Nemmouche op het einde van de dag wel herhaaldelijk contact met zijn advocaten. Nemmouche werd de hele dag geflankeerd door drie gemaskerde agenten.

Tegen het einde van de dag was nog maar iets meer dan een derde van de akte voorgelezen. De juryleden kwamen toch al heel wat te weten over de feiten en over de persoon van Nemmouche. De raid op het Joods Museum duurde amper 82 seconden, hoorden ze. De dader ging te werk "als een soldaat", zo bleek uit verhoren van getuigen.

Zoektocht naar wapens

Nemmouche, die ontkent dat hij de schutter was, werd zes dagen na de aanslag op een bus naar Marseille betrapt met de wapens die in het Museum werden gebruikt. Hij zei echter dat hij de wapens na de aanslag had gestolen uit een auto. Tijdens verhoren in de eerste dagen na zijn arrestatie, beriep Nemmouche zich vooral op zijn recht om te zwijgen.

In de akte van beschuldiging staat dat hij net voor zijn vertrek via een zoekertjessite wel nog een GoPro-camera, een Playstation-console en vier Playstation-spelletjes verkocht. Een huiszoeking in de kamer in Molenbeek, waar hij had verbleven voor zijn reis naar Marseille, leverde weinig bruikbaars op.

De speurders stelden wel vast dat de afstand tussen de Sint-Jozefstraat en het Joods Museum kon afgelegd worden in 15 tot 30 minuten, afhankelijk van het gevolgde parcours.

Vrijdag gaat het proces voort met de voorlezing van de rest van de 195 pagina's tellende akte.

Aanslag Joods Museum

Op zaterdag 24 mei 2014 kwamen vier mensen om het leven toen een man het Joods Museum binnenstapte en begon te schieten. Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, actua, Aanslag Joods Museum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni