Amnesty voert aan Iraanse ambassade actie tegen de doodstraf in dat land

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 10 oktober 2019

Op donderdag, de Internationale dag tegen de Doodstraf, heeft Amnesty International actiegevoerd bij de Iraanse ambassade in Elsene. De mensenrechtenorganisatie maakt zich zorgen over het hoge aantal executies in Iran, alsook de toestand van de ter dood veroordeelde VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali.

“Iran is jaar na jaar een van de koplopers in het uitvoeren van de doodstraf. Dit jaar zijn er al 180 mensen geëxecuteerd,” zegt Amnesty-medewerker Lore Van Welden, “Onder hen zijn er opvallend veel mensenrechtenactivisten.”

“Professor Djalali is een van de vele mensen die in de dodencel zitten in Iran, het gaat nog steeds zeer slecht met zijn gezondheid.” Djalali zit ondertussen al bijna 3,5 jaar in de cel. De man is ter dood veroordeeld voor spionage in wat wordt beschouwd als een schijnproces. Zijn toestand is er in die tijd zienderogen op achteruitgegaan.

Amnesty International is al sinds zijn arrestatie nauw betrokken bij de zaak-Djalali. De organisatie zette al verschillende acties op touw om de wetenschapper vrij te krijgen.

Maar de organisatie scandeerde voor de poort van de ambassade ook slogans voor de vrijlating van vele mensenrechtenactivisten in het land. Zo werd een advocate recent nog veroordeeld tot 38 jaar cel en 140 zweepslagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?