Half jaar na begin oorlog in Oekraïne: 'Warm onthaal van vluchtelingen is erg belangrijk'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 11 augustus 2022

Bijna zes maanden geleden viel het Russische leger Oekraïne binnen en begon de oorlog die een gigantische vluchtelingenstroom op gang bracht. De psychologen van Solentra, de vzw die zich ontfermt over vluchtelingen die psychologische hulp nodig hebben, maken de balans op. "Het warm onthaal helpt preventief tegen hertraumatisering, maar we merken wel dat dat warm klimaat aan het afzwakken is en dat kan problematisch worden."

Ongeveer 45.000 Oekraïners zochten en vonden onderdak in België, waarvan 7.000 in Brussel. Polina is één van hen. Ze woont nu tijdelijk bij haar tante Oxana die al twintig jaar in Sint-Lambrechts-Woluwe woont, en viert vandaag haar elfde verjaardag. "We gaan op voorstel van Oxana naar een waterpark," glimlacht het jarige meisje.

Sinds de oorlog in Oekraïne begon, vangt Oxana familie en vrienden op. Die oorlog is nu al bijna zes maanden bezig. "Mensen die naar hier kwamen stonden onder stress. Maar ze zijn nu goed geïntegreerd, denk ik, dankzij de hulp van de overheid, mijn vrienden en iedereen," vertelt Oxana.

'Warm klimaat zwakt af'

De Oekraïense vluchtelingen die in Brussel belanden en psychische hulp nodig hebben kunnen terecht bij vzw Solentra. "De mensen die met de eerste toestroom zijn aangekomen zijn nu gestabiliseerd en hebben mentale ruimte om aan eventuele trauma's te werken," vertelt klinisch psychologe bij Solentra Chloe Guepdjouo.

Toen de eerste Oekraïense vluchtelingen op weg waren naar België toonde de samenleving en politiek veel solidariteit met hen. Die warme sfeer waarin de Oekraïners aankwamen in ons land had een positief effect op hun mentale welzijn, stelt Guepdjouo. "Het warme onthaal dat die eerste toestroom heeft gekregen helpt preventief tegen hertraumatisering. Het helpt bij het bewerkstelligen van sociale verbondenheid, en dat is een beschermende factor die kan helpen bij het opnieuw ontwikkelen van trauma's."

"Ze kregen het gevoel dat ze er mochten zijn, en dat is heel belangrijk," aldus de psychologe. "We merken wel dat dat warm klimaat aan het afzwakken is en dat kan problematisch worden voor een eventuele volgende toestroom in de toekomst."

Herbekijk het gesprek met psychologe Chloe Guepdjouo hieronder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?