Componist Casimir Liberski verkent de grenzen van de jazz: 'Ik kan me niet verbergen'

AVP
© BRUZZ
11/01/2024

Nog tot zondag kunnen muziekliefhebbers op het Brussels Jazz Festival gevestigde waarden en opkomend talent uit de jazzwereld bewonderen. De Brusselse pianist en componist Casimir Liberski, die na lange tijd in New York te hebben gewoond sinds enkele jaren weer terug is in de Belgische hoofdstad, is de centrale figuur van het festival.

Liberski betreedt tijdens het festival drie keer het podium, telkens met een heel andere focus. Voor zijn eerste optreden nodigt hij de Amerikaanse muzikanten Osby, Grenadier en Waits uit. De dag erna vergezellen elektronische muzikanten Roman Hiele en Tolouse Low Trax hem, en afsluiten doet Liberski met een intiem soloconcert.

In die tweede opstelling laat Liberski het publiek in het Flageygebouw proeven van een vleugje elektronische jazz. “Roman Hiele en Tolouse Low Trax zijn elektronische muzikanten, maar kunnen ook uit de voeten met alles wat naar jazz ruikt. Ze zijn flexibel en niet te techno of te geformatteerd, dat vind ik leuk aan hen.”

Omdat het de eerste keer is dat het trio samen op een podium zal staan, kwamen ze de afgelopen dagen al enkele keren samen in ‘Les Ateliers Claus’ in Sint-Gillis, om te repeteren. Al is dat meer om op elkaar in te spelen dan een echte setlist op te bouwen, want het optreden bestaat voornamelijk uit improvisatie.

Als je het Liberski vraagt, is dat ook het mooie aan het genre: de vrijheid van de muziek. “Je steekt heel je hart erin. Het is echt oprecht, je kan je niet verbergen.”

Tickets en meer informatie over het festival zelf vind je op de website van Flagey.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni