Giftige plant overwoekert Schaarbeek

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 12 september 2019

De gemeente wil komaf maken met een giftige plant, die op verschillende plaatsen in Schaarbeek verschijnt. De Hemelboom of de Ailanthus altissima komt van oorsprong uit China en Australië. De soort is helemaal niet aangepast aan de natuurlijke omgeving van Schaarbeek en kan ook gevaarlijk zijn voor de mens.

De Hemelboom wordt beschouwd als een uitheemse plantensoort vanwege zijn grote concurrentie met inheemse soorten en door zijn snelle groei en verspreiding. Deze boom is gewend aan hoge temperaturen. Na de twee hete zomers die België heeft meegemaakt, verschenen ze daardoor op talloze openbare plaatsen in Schaarbeek.

De soort komt voor op de zwarte lijst van invasieve planten in België. Dat wil zeggen dat de Hemelboom ervaren wordt als de meest problematische plantensoort, omdat het gevaarlijk is voor de mens. "Deze plant bevat bepaalde sappen en als je die op je huid krijgt, zou dat voor irritaties en ontstekingen kunnen zorgen", zegt Olivier Beck van Leefmilieu Brussel.

Bovendien kan de plant ook problematisch zijn voor de eigen inheemse biodiversiteit, omdat het chemicaliën afscheidt die het gedrag, de gezondheid, groei en fysiologie van andere planten en van insecten kan beïnvloeden.

De gemeente roept op om de giftige plant meteen te verwijderen als het zou voorkomen in de tuin. Zo kan deze plantensoort zich niet verder ontwikkelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?