Hack Your Future: vluchtelingen halen diploma IT-programmeur

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 13 december 2018

Vluchtelingen aan een job helpen door hen te leren programmeren. Dat is de missie van Hack Your Future. In Amsterdam bestaan ze al langer, maar in BeCentral aan Brussel-Centraal studeerde woensdag de allereerste lichting programmeurs af. Vanaf nu willen de initiatiefnemers iedere drie maanden een klas opleiden.

Veel blije gezichten woensdagavond, op de eerste diploma-uitreiking van Hack Your Future Belgium. Die organisatie wil asielzoekers, erkende vluchtelingen en kwetsbare migranten snel aan werk helpen, precies daar waar de economie continu met tekorten kampt: in de IT. Dankzij sponsoring van bedrijven en overheidssteun kunnen ze de leerlingen laptops geven en hun kosten terugbetalen.

Het is geen gemakkelijke opleiding, benadrukken de pas afgestudeerden. Ze krijgen zes maanden lang zondag de hele dag les van vrijwilligers, en moeten dan tijdens de week 25 uur aan zelfstudie doen. Op die manier kunnen ze op werkdagen hun andere verplichtingen nakomen, bijvoorbeeld taallessen volgen.

“Het is zwaar,” zegt Egyptenaar Mahmoud. “In de praktijk studeer je veel meer dan 25 uur per week. Programmeren en vraagstukken oplossen is bijna een levensstijl geworden. Ik ben erg trots dat het gelukt is.”

Doorstromen naar bedrijven

Na al het zwoegen hebben ze eindelijk dat gegeerde diploma in handen. Maar nu begint het pas. “Wij hebben hen een basis meegegeven, waarmee ze kunnen meedraaien in een bedrijf,” zegt oprichter Dries Van Ransbeeck. “De bedoeling is dat ze daar verder begeleid worden door meer ervaren programmeurs.”

Dries haalde samen met collega-initiatiefnemers Manon Brulard en Julia Tomaschki de mosterd in Amsterdam. Daar loopt Hack Your Future al twee jaar, met succes. “Van de 69 afgestudeerden zijn er intussen 65 aangenomen in een bedrijf,” benadrukt de Nederlandse oprichter Gijs Corstens tijdens de diplomaceremonie.

Meer vrouwen

Het Nederlandse concept vertalen naar een Brusselse context was niet altijd eenvoudig, maar Hack Your Future schakelt nu een versnelling hoger. “We willen elke drie maanden een nieuwe klas opleiden. De tweede groep is nu al bezig, op 13 januari starten we met de volgende,” verkondigen de oprichters.

Die volgende groepen mogen best wat meer vrouwen bevatten, vinden ze bij Hack Your Future. Deze eerste afstudeergroep bestaat alleen uit mannen, maar de andere groepen bevatten al wat meer vrouwelijke studenten. Hack Your Future startte ook met Women Taster Classes, proeflessen die meer vrouwen moeten aantrekken.

De ceremonie eindigt met de sleutelfiguren van Hack Your Future: de vrijwillige leerkrachten. De acht modules worden telkens door vrijwilligers uit de IT-wereld gegeven. “Mensen die na een drukke werkweek nog eens hun zondag opofferen om deze nieuwkomers te leren programmeren,” zegt Van Ransbeeck. Mahmoud beaamt: “We weten wat het is om je zondag op te offeren. We zijn hen ontzettend dankbaar.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?