Grouwels (CD&V): ‘Slimme kilometerheffing binnen GEN-zone’

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 16 mei 2019

“Zorg voor een slimme kilometerheffing binnen 30 kilometer rond Brussel, waar ook de S-treinen rijden,” zegt Brigitte Grouwels (CD&V) in Brussel Kiest. Maria Vindevoghel (PVDA) is tegen: “We moeten eerst investeren in goed en gratis openbaar vervoer.”

Als het over de kilometerheffing gaat in Brussel, dan staan CD&V en PVDA lijnrecht tegenover elkaar. Zo ook Brigitte Grouwels (CD&V), lijstduwer voor het Brussels parlement, en Maria Vindevoghel (PVDA), lijsttrekker voor de Kamer, tijdens Brussel Kiest op BRUZZ Radio.

“Wij zijn altijd voor een slimme kilometerheffing geweest binnen de zone van het Gewestelijke ExpressNet (GEN),” zegt Grouwels. “Binnen die 30 kilometer rond Brussel heb je goed openbaar vervoer: treinen die regelmatig naar Brussel rijden, met een uitgebreid busaanbod van De Lijn en extra tramlijnen die ontwikkeld worden.”

Maria Vindevoghel, plaats 10 op de lijst PTB PVDA in Sint-Jans-Molenbeek

Die kilometerheffing komt er alleen tijdens de spits en op bepaalde plaatsen, ter vervanging van de verkeersbelasting, vervolgt Grouwels: “Het is zeker niet de bedoeling dat mensen meer gaan betalen. Alleen degenen die rijden, moeten betalen. Wie niet rijdt, betaalt niet.”

‘Duinkerken als voorbeeld’

Bij PVDA zien ze dat helemaal anders. “Ik heb zelf op de luchthaven gewerkt, ik ken veel mensen die in de rand werken, die in ploegen werken. Wij willen niet dat die werknemers moeten betalen,” reageert Vindevoghel. “De klimaatproblematiek moet sociaal blijven.”

Daarom moeten we eerst investeren in beter en gratis openbaar vervoer, aldus Vindevoghel: “We moeten vooral zorgen dat we openbaar vervoer beter en aantrekkelijker maken. We zijn daarvoor gaan kijken in Duinkerken en hebben nu ook voor Brussel een heel plan uitgewerkt.”

Hoe PVDA dat wil betalen? “Via de werkgevers. Die betalen nu al een deel woon-werkverkeer voor werknemers. Wij stellen voor om dat systeem uit te breiden.”

Bekijk straks het volledige interview op BRUZZ TV en bruzz.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook
="toerist
="MIVB
="Regeringsleden
="MIVB
="Elke
="Een

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?