12.500 klimaatspijbelaars beëindigen hun tocht

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 17 januari 2019

De duizenden spijbelende scholieren, die aan het Europakruispunt verzamelden, zijn hun klimaatmars doorheen de stad begonnen. Ze willen bindende afspraken om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden. De opkomst is massaal: maar liefst 12.500 scholieren tekenen present.

De tocht van "Youth for Climate" trok met veel lawaai en enthousiasme door de hoofdstad. Op verschillende plaatsen waar de jongeren passeerden, legden mensen even het werk stil om de spijbelaars aan te moedigen.

De opkomst voor de tweede editie overtrof de verwachtingen. Na de 3.000 spijbelende leerlingen van vorige week, trokken er nu liefst 12.500 klimaatjongeren door Brussel.

Het is zot hoe veel mensen er vandaag weer gekomen zijn", zegt organisatrice Anuna De Wever. "Het feit dat nog meer mensen ons gehoord hebben en hier vandaag aanwezig zijn is een ongelooflijk signaal. Dit kan niet genegeerd worden."

Een groot deel van de spijbelende leerlingen trekt nu naar huis of weer naar school, een ander deel blijft op het Europakruispunt voor Brussel-Centraal staan en blijft slogans roepen. De jongeren mogen er nog tot 13.30 uur blijven.

Politici op de kar

De organisatoren van Youth for Climate hebben één eis voor de Belgische politici en voor het verzekeren van hun toekomst: ze willen een bindend klimaatplan waarin staat dat de ambitie is om de opwarming van de aarde te beperken tot onder de 1,5 graden.

Enkele van die politici kwamen hun steun aan de klimaatjongeren betuigen. Onder meer Meyrem Almaci (Groen), Raoul Hedebouw (PvdA) stapten mee op. Ook Dries Van Langenhove (lijsttrekker voor Vlaams Belang) was er, met een pleidooi voor kernenergie.

En net zoals vorige week krijgen de jongeren ook deze week de steun van een delegatie "Grootouders voor het klimaat".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?