Versoepelingen quarantaineregels in onderwijs: 'Grote probleem blijft lerarentekort'

EC, EDF
© BRUZZ
27/01/2022
Updated: 27/01/2022 15.48u

Een klas hoeft niet langer volledig in quarantaine bij vier coronabesmettingen. Kinderen die niet ziek zijn mogen ook bij hoogrisicocontact binnen het gezin opnieuw naar school. Maar lossen die versoepelingen iets op? Volgens Erwin De Mulder van het GO! niet.

"Er zouden meer leerlingen naar school kunnen gaan, maar in de realiteit is het anders", aldus Erwin De Mulder, coördinerend directeur van het secundair onderwijs van de GO! scholengroep. "Deze week zijn onze directies moeten overgaan op afstandsonderwijs, door de grote afwezigheid van leerkrachten."

Dat niet-gevaccineerden in het secundair wel nog 10 dagen thuis moeten blijven, lijkt niet veel te veranderen aan de zaak. "De directies zijn niet bezig met de quarantaineregels", vertelt De Mulder. "In de praktijk zijn de quarantaineregels moeilijk hanteerbaar. We kunnen niet iedereen opvolgen of ze al dan niet een hoogrisicocontact oplopen. Het probleem zit vooral in de afwezige leerkrachten opvangen op dit moment."

Blootstelling blijft

De andere scholengroepen in Brussel delen dezelfde bezorgdheid. “Wij hopen dat het aantal gesloten klassen zal verminderen, maar vaak moeten we een klas of school sluiten omdat we niet voldoende leerkrachten hebben,” zegt Bruno De Lille van Scholengroep Sint-Goedele. “Dat was de voorbije weken vaker het geval dan dat er vier besmettingen bij de leerlingen waren. Of misschien waren er wel vier besmettingen tegelijkertijd in de klas, maar wisten wij het niet. Veel ouders laten hun kinderen niet testen.”

Momenteel is geen enkele school van Sint-Goedele volledig gesloten. “Er is hier en daar een klas dicht,” zegt De Lille.

Uit de katholieke scholengroep Annunciaten komen geen cijfers. “Gisteren heeft wel een van onze basisscholen beslist om te sluiten omdat er twaalf leerkrachten afwezig zijn,” zegt coördinerend directeur Nancy De Boey. “De nieuwe maatregelen zijn nu vooral op de kinderen gericht, maar onze leerkrachten zullen nog altijd blootgesteld zijn aan het virus. We moeten dus afwachten of dit een verschil maakt. Als de personeelsleden ziek zijn en er een tekort aan leerkrachten is, blijft de school genoodzaakt om te sluiten.”

Communicatie met ouders

Heel belangrijk in deze situatie is de communicatie met de ouders. Die moeten hun kinderen niet meer thuis houden wanneer ze geen symptomen vertonen. "Ik heb de kinderen opgebeld die vandaag uit quarantaine mochten en er niet waren", vertelt Patricia Tas, directeur van basisschool Hendrik Conscience in Schaarbeek.

Sommigen wilden hun kinderen uit voorzorg nog een dagje thuishouden. Anderen vielen uit de lucht. "De meeste leerlingen komen morgen terug. Maandag is het terug vollenbak wat de leerlingen betreft, maar er blijven toch nog wat leerkrachten afwezig", besluit Tas.

Patricia Tas, directeur basisschool Hendrik Conscience: "De versoepeling van de quarantaineregels is een opluchting"

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni