Woonbonden verontwaardigd over hoge leegstand sociale woningen

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 28 mei 2020

Brusselse woonbonden en -vzw's reageren verontwaardigd op de verrassend grote leegstand in Brusselse sociale woningen. Zopas bleek uit cijfers die de stad Brussel vrijgaf, dat daar maar liefst 8,5 procent van de sociale woningen leegstaat. En dat terwijl er zo'n 50.000 Brusselaars op een wachtlijst staan.

De oorzaak van de leegstand zijn meestal renovatiewerken, die kunnen soms erg lang aanslepen. Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) wil dat probleem aanpakken. Om het aantal sociale woningen op te krikken, wil zij ook naar de private huizenmarkt kijken. De stad Brussel beschikt in een aantal buurten over een voorkooprecht voor leegstaande gebouwen.

Het probleem is er niet enkel in de binnenstad, maar ook bijvoorbeeld in Elsene. Daar vindt buurtwerker Chahr Hadji dat er veel meer nodig is dan raamcontracten alleen om het tij te keren.

Het Gewest belooft tegen 2024 een oplossing te vinden voor 15.000 gezinnen die recht hebben op een sociale woning. Maar dan nog zal de wachtlijst meer dan 30.000 huishoudens tellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?