Everenaar Vanasch held van gouden Red Lions

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 5 augustus 2021
Updated: 05-08-2021 - 17:26

De nationale hockeyploeg won donderdagmiddag de Olympische finale van het hockeytoernooi in Tokio tegen Australië. Vincent Vanasch, geboren in Evere, werd de held in de razendspannende shoot-outs. "Wat een wedstrijd", reageert zijn vader.

De wedstrijd zelf was al razendspannend, en toen moesten de shoot-outs nog komen. Halverwege het duel stond het nog 0-0, maar direct na rust kwamen de Red Lions op voorsprong. Florent Van Aubel zette de Belgen op 1-0 na een snelle actie van Boccard en een tikje van De Kerpel.

Onder meer doelman Vincent Vanasch (Evere), Victor Wegnez (Molenbeek), Cédric Charlier (Anderlecht), Gauthier Boccard (Ukkel) en John-John Dohmen (Anderlecht) hebben Brusselse roots. Tom Boon (Ukkel) moet de wedstrijd geblesseerd vanuit de tribune volgen.

Met nog een kwartier te spelen lag Olympisch goud voor het grijpen, maar niet lang in het laatste kwart maakten de Australiërs gelijk via Wickham. Een razendspannende slotfase volgde, maar geen van beide teams kon scoren.

Shoot-outs

Dat betekende dat shoot-outs moesten bepalen wie de Olympische titel pakte. Vanasch, geboren in Evere, ontpopte zich daarin tot de held. Hij pakte de eerste shoot-out van Govers direct. Nadien scoorden Van Aubel voor België, Ogilvie voor Australië, De Sloover weer namens de Red Lions en Brand voor Australië. Vervolgens miste Denayer, maar tikte ook Vanasch opnieuw de bal weg bij Simmonds. Molenbekenaar Wegnez verdiende vervolgens een strafbal die door Hendrickx werd omgezet, 3-2.

Wat volgde had niemand vooraf kunnen bedenken. De beslissende Australische bal van Whetton werd gemist. Even was België al Olympisch kampioen, maar de Australiërs vochten de misser met succes aan omdat Vanasch even de voet van Whetton had aangetikt. Hij mocht het opnieuw proberen, maar Vanasch bleef ijzig koel. De doelman wist Whetton voldoende uit zijn concentratie te brengen: hij miste.

Vincent Vanasch
© Belga
| Doelman Vincent Vanasch werd de held van de shoot-outs.

Het leidde tot grote vreugde bij de familie en vrienden van de Red Lions die de wedstrijd live volgden bij het BIOC op de Heizel (zie video boven). De moeder van Arthur Van Doren kon haar geluk niet op na de beslissende shoot-out: "Fantastisch. Zo fier, zo blij, zo verdiend."

De moeder van Red Lion Arthur Van Doren kon haar geluk niet op na afloop. Ze volgde de wedstrijd in Brussel bij het BOIC.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?