Union bereikt kwartfinale Beker van België

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 6 december 2018

Union kroop door het oog van de naald naar de kwartfinale in de Beker van België. Amateurploeg Knokke maakte het de Unionisten moeilijk, maar moest uiteindelijk met 3-2 het onderspit delven. Bij het tweede doelpunt van de thuisploeg werd er vuurwerk gelanceerd in het Dudenpark. Benieuwd of dat over een kleine twee weken ook het geval zal zijn, dan ontvangt Union eersteklasser Racing Genk voor zijn eerste kwartfinale in de beker in 50 jaar.

Trainer Elsner voerde een aantal wijzingen door in de basis. Niakaté mocht plaatsnemen in de tribune en zou dus al zeker geen hattrick maken zoals in de vorige bekerronde tegen Anderlecht. Vercauteren, de smaakmaker van vorig seizoen, kreeg zo weer een kans om zich te bewijzen.

De Brusselse fans zakten in grote getale af naar het Dudenpark, sprongen de regen in de openingsfase van zich af en zagen Union fel uit de startblokken schieten.

Aangename cupmatch

Een schot van Bouekou ging maar net naast. Union hield druk op de ketel en Knokke leek onder de indruk. In minuut twaalf controleerde Ferber een voorzet in de zestien, gebruikte z’n stevige lichaam en knalde onhoudbaar binnen voor de 1-0.

Een zeer aangename cupmatch was het in de eerste twintig minuten, met kansen voor beide ploegen. Knokke kwam dreigen. Decuyper gooide de bal in de zestien, Peyre stak er een voetje voor en in de herneming kon Staelens uithalen. De zoon van Knokke-trainer Lorenzo besloot nipt naast. Een waarschuwing die kon tellen.

Vijf minuten later testte Vandewalle de vuisten van Saussez met een botsend schot, op de daaropvolgende counter bediende Vercauteren Tau. De Zuid-Afrikaan trapte op doelman Verlinden.

Union supporters
© Photonews
| Feest bij de Union-supporters tijdens de bekerwedstrijd tegen Knokke.

Gecontesteerde gelijkmaker

De aalvlugge Tau zwierf tussen de defensieve pionnetjes van Staelens. Net voor het half uur glipte hij door de buitenspelval, maar de hoek bleek te scherp om te kunnen afwerken. Union kon op zijn lauweren gaan rusten, dachten de thuisspelers. Maar weer was de kustploeg daar met een enorme mogelijkheid. Vanop de rand van de zestien knalde de vrijstaande Vanfleteren richting de kooi van Saussez. De Union-goalie bracht uitstekend redding.

Vijf minuten voor rust kwam Knokke op gelijke hoogte op een bizarre manier. Lijnrechter Walschap vlagde buitenspel, Union-verdediger Moreno stopte met spelen, maar scheidsrechter De Cremer ging niet in op het appel van zijn lijnrechter. Vandewalle liep dan maar gewoon op doel en trapte de 1-1 voorbij Saussez. Onverdiend was de gelijkmaker voor de West-Vlamingen allerminst, gecontesteerd heel zeker.

Vuurwerk in het park

In de tweede periode begon Union niet zo voortvarend als in de eerste. Knokke speelde georganiseerd en kwam er soms gepast uit. Na bijna een uur spelen profiteerde Ferber van balverlies in de bezoekende defensie, hij bediende Tau die om z’n as draaide en knap voorbij Verlinden trapte. 2-1 voor Union en het Dudenpark ging uit de bol. Er werd zelfs vuurwerk afgestoken verderop in het park. Alsof de kwartfinale al een feit leek.

Zowel Vega als Tau lieten het na om de score uit te diepen. Ze misten beiden hun controle in de zestien meter. Uitstel van executie, want Tau ontsnapte nog maar eens en knalde hard onder Verlinden in doel. Weer was de assist van spitsbroeder Ferber. 3-1, Union kon echt gaan denken aan de competitiewedstrijd van zondag in Lommel én de kwartfinale tegen Genk.

Tau Ferber Union
© Photonews
| Percy Tau (twee goals) en Romain Feber (één goal en twee assists) legden Knokke over de knie.

Union speelt met vuur

Mehlem pakte amper een minuut na de 3-1 wel nog onnodig een tweede kaart, maar Union leek niet meer in de problemen te komen. Tau, Besuschkow en de ingevallen Fixelles misten zelfs nog kansen voor een vierde doelpunt.

Vijf minuten voor tijd viel er plots een doelpunt aan de overkant. Een tot dan perfect keepende Saussez loste een ongevaarlijke voorzet die via de rug van Peyre binnenviel.

Met één goal verschil ging het Mariënstadion de laatste vijf minuten in. Union speelde met vuur en dus werd het nog heet voor de eigen goal. Een zucht van opluchting ging dan ook door het Dudenpark bij het laatste fluitsignaal.

Union ontvangt over een kleine twee weken Racing Genk, de leider uit 1A, voor de kwartfinale van de Croky Cup.

Na de 2-1 van de thuisploeg werd er vuurwerk gelanceerd in het Dudenpark.

Union - Knokke
© Photonews
| Een historische overwinning werd stevig gevierd met de fans.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?