Jouw vraag

JOUW VRAAG. Heeft Brussel een luchtalarm en hoe vaak wordt dat getest?

Danny Vileyn, Luana Difficile
© BRUZZ
06/09/2018

Bij het federaal crisiscentrum gebruiken ze niet de term luchtalarm - die aan de oorlog doet denken - maar sirenenetwerk.

"Heeft Brussel een luchtalarm en hoe vaak wordt dat getest?"

Dominik uit Elsene

Twintig jaar geleden werd er in België een dergelijk netwerk uitgebouwd rond Seveso-bedrijven (waarvan één in Brussel) en nucleaire sites. In totaal waren er 570 sirenes die konden afgaan, net als andere sirenes, die ook boodschappen konden omroepen. Omgeroepen boodschappen hadden als nadeel dat ze niet goed verstaanbaar waren als de wind uit de verkeerde richting kwam of bij te veel achtergrondlawaai. “Het sirenenetwerk werd nooit ingezet tijdens reële noodsituaties, wel werd het regelmatig getest,” vertelt Yves Stevens van het crisiscentrum. Gelukkig maar dat ze nooit werden gebruikt, het betekent dat het nooit nodig geweest is.

Een klein jaar geleden is het crisiscentrum begonnen met BE-Alert, een systeem dat gebruikmaakt van de nieuwste informatietechnologieën. Burgers kunnen gealarmeerd worden met een sms of met een gesproken bericht. Zo’n bericht kan ook op de vaste lijn, en wie wil, kan per e-mail verwittigd worden als er gevaar dreigt.

"Het sirenenetwerk dat het luchtalarm verving, is nooit ingezet"

Yves Stevens van het crisiscentrum

Be alert Yves Stevens BRUZZ ACTUA 1628

Automatisch verwittigd

Met BE-Alert kunnen niet alleen mensen in de omgeving van Seveso-bedrijven, maar in heel het land verwittigd worden. Mensen die zich in een gevarenperimeter bevinden en een gsm op zak hebben worden automatisch verwittigd. Iedereen die zich registreert, kan op zowel het werkadres als het thuisadres bericht krijgen. “Mensen die bijvoorbeeld in Brussel werken, kunnen verwittigd worden dat er zich iets in hun woonplaats heeft voorgedaan als ze geregistreerd zijn,” zegt Stevens.

Be alert BRUZZ ACTUA 1628

Sinds vorig jaar bestaat BE-Alert, een alarmeringssysteem waarmee de overheid mensen kan verwittigen bij een noodsituatie.

In Brussel zijn er ondertussen vijftien van de negentien gemeenten ingeschreven bij BE-Alert. Als er zich een noodsituatie voordoet in de vier resterende gemeenten kan de Hoge Ambtenaar (die de vroegere gouverneur vervangt) het systeem in werking stellen. Sinds BE-Alert een klein jaar geleden begon, is het systeem 31 keer gebruikt, waarvan één keer in Brussel, bij de brand in de Milcamps-wafelfabriek in Vorst. Ook een burgemeester, gouverneur of minister kan Be-Alert activeren, om een bericht uit te sturen naar iedereen op wie de noodsituatie impact heeft. Zo kunnen inwoners op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, zoals ramen en deuren sluiten bij een brand.

Ondertussen hebben al 400.000 mensen ingetekend bij BE-Alert. Wie nog niet geregistreerd is, kan dat doen via de website be-alert.be.

VOLGENDE WEEK: Waarom is de Congreskolom niet toegankelijk voor het publiek? Vroeger konden de mensen tot aan de top klimmen.

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Samenleving, Big City, luchtalarm

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni