analyse

NIEUW SEIZOEN (4): Couckenbak met Lefto in het Astridpark

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 6 september 2018

Kan Anderlecht zijn cultstatus behouden? Is Van Haezebrouck de ideale coach voor Anderlecht? Wordt RSCA kampioen? Dat en nog veel meer vragen we aan dj en RSCA-fan Lefto en speler Pieter Gerkens.

Is de club er, zowel structureel als sportief, op vooruitgegaan in vergelijking met vorig seizoen?

Lefto: So far so good qua sportief beleid. Er zijn enkele goede transfers gebeurd. We hebben voor de uitgaande spelers telkens een correct bedrag gekregen. Anderlecht is relatief goed aan de competitie begonnen. Voor het structurele kijken we best naar Marc Coucke. Hij is hier nog maar sinds kort voorzitter, waardoor het moeilijk is om nu al de balans op te maken. Coucke is wel een groot zakenman, dus ik denk dat hij druk in de weer is met veranderingen door te voeren. Ik denk dat Coucke wat meer business minded is dan de familie Vanden Stock. Ik zou er niet van opkijken moesten er plots meer HoReCa-zaken opduiken in het stadion. Als ik dan toch een puntje van kritiek mag geven, dan is het op de keuze voor de nieuwe kledingsponsor Joma. Dat vind ik nu toch wel een serieuze downgrade. Joma is voor ploegen uit de tweede klasse. Die keuze komt voort uit vriendjespolitiek van Luc Devroe.

Gerkens: We zijn er op sportief vlak absoluut op vooruitgegaan. De spelersgroep is uitgebreid en dat was broodnodig. Op het structurele heb ik minder zicht, maar ik kan wel stellen dat RSCA een club in verandering is.

Hoe bewaak je het best de identiteit en geschiedenis van een club als Anderlecht?

Gerkens: Het zijn voornamelijk de sportieve prestaties die de geschiedenis en de identiteit van Anderlecht hebben gevormd. Daarom is het aan ons (de spelers, nvdr.) om resultaten te boeken en zo de traditie verder te zetten. Het is ook dankzij de steun van de supporters dat we gekend zijn in België en omstreken.

Lefto: Ik denk dat Coucke wel weet waar Anderlecht voor staat. Het is nog steeds het meest prestigieuze team van België. Coucke weet waar hij mee bezig is. Zo zal hij binnenshuis de identiteit van de club proberen bewaren, maar tegelijkertijd van RSCA een soort merknaam maken. Natuurlijk moet hij de supporters te vriend proberen houden, maar dat kan hij wel. Ik zie hem als een intelligent zakenman en verwacht dan ook dat hij in de toekomst de juiste keuzes zal maken.

1516 LEFTO vrijkaarten
DJ Lefto
Lefto groeide op in Anderlecht en ging vaak met zijn vader naar wedstrijden van RSCA kijken.

Bevalt het voetbal van Hein Vanhaezebrouck je? Past zijn tactiek bij de RSCA-stijl?

Lefto: Hein heeft een goede visie. Hij is tactisch sterk en kiest voor offensief voetbal. Daarom past hij perfect bij Anderlecht. De club moet het imago van een aanvallende club behouden. In een competitie waarin het voetbal niet altijd van de hoogste kwaliteit is, moet RSCA uitblinken door champagnevoetbal te brengen.

Gerkens: Persoonlijk ligt zijn tactiek me wel. Zijn voetbal past heel goed bij mijn profiel. Anderlecht staat ook bekend als de beste Belgische club. Het offensieve voetbal en de hoge pressing die Vanhaezebroucks tactiek kenmerkt, past bij een topploeg als Anderlecht.

Wordt Adrien Trebel de speler van het seizoen, of wordt het toch iemand anders?

Lefto: Ik vind Trebel een goede speler, maar ik vind hem nog wat te dik en te traag (lacht). Gisteren keek ik nog naar de herhaling van de wedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht en toen hield ik hem extra in de gaten. Hij geeft goede steekpasses, maar mist snelheid en acceleratie. Hij zou speler van het jaar kunnen worden, maar het zou evengoed een scorend type zoals Santini of Dimata kunnen worden. Bakkali is ook iets magerder dan Trebel, wie weet wordt hij het wel?

Gerkens: Hij is alvast goed aan zijn seizoen begonnen. Nu het zeker is dat hij bij ons blijft, is de kans groot dat hij de speler van het seizoen wordt.

Hein Vanhaezebrouck tijdens de eerste training van RSCA op de oefenterreinen in Tubeke als voorbereiding op het nieuwe seizoen
© PhotoNews
| Hein Vanhaezebrouck tijdens de eerste training van RSCA van dit seizoen.

Is de keuze voor de jeugd volgens jou de goede?

Lefto: Anderlecht heeft een heel goede jeugdacademie. Ze doen het al beter dan vroeger, maar er is nog groeimarge. Zo moeten ze proberen om hun jeugdspelers nog langer bij te houden. Ik vind het jammer dat ik Musonda hier nooit voor het eerste elftal heb zien spelen. Soms denk ik ook dat bepaalde spelers te vroeg naar het buitenland zijn vertrokken, terwijl ze beter nog wat bij het eerste elftal hadden gerijpt. Maar anderzijds denk ik dat Coucke het wel begrepen heeft. Laatst hoorde ik dat Coucke aan elf jeugdspelers een profcontract heeft gegeven. Dat vind ik interessant. Zo hou je die spelers gemotiveerd.

Gerkens: Inzetten op de jeugd is nooit de gemakkelijkste keuze voor een club, maar volgens mij wel de beste. Er loopt bijzonder veel talent rond op de Belgische velden. Als je kijkt naar de sterke prestaties van onze jeugdteams op internationale tornooien, dan denk ik dat we onze jeugd zeker kansen moeten geven.

Pieter Gerkens
© rsca.be
| Pieter Gerkens is sterkhouder op het Anderlechtse middenveld.

Wordt Anderlecht kampioen? Want dat moet nu éénmaal eens om de twee jaar.

Lefto: Anderlecht moet elk jaar kampioen worden. Dat moet de ambitie en de mentaliteit zijn. Een prestigeuze club als RSCA mag nooit genoegen nemen met een nederlaag, zelfs niet tegen een grote club.

Gerkens: Dat moet ons lukken. We gaan er alvast alles aan doen. Qua spelerskern moeten we zeker niet onderdoen voor Club Brugge. Zij hebben wel het voordeel dat onze kern wat door elkaar is geschud, terwijl zij er in vergelijking met vorig seizoen grotendeels dezelfde ploeg aan overhouden. Zo kan Club zeker in de eerste wedstrijden resultaten boeken. Eenmaal het seizoen wat vordert zullen wij meer op elkaar ingespeeld geraken, waardoor we hen zeker het vuur aan de schenen zullen kunnen leggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?