Brusselse openbare diensten staken

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 8 november 2018
Updated: 08-11-2018 - 11:54

De staking vandaag donderdag heeft geen grote gevolgen voor de algemene dienstverlening. Het openbaar vervoer rijdt zoals gewoonlijk. Ook de dienstverlening bij crèches, scholen en ziekenhuizen blijft verzekerd. Het gemeenschappelijk vakbondsfront trekt donderdag naar het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) om daar een eisenbundel voor te leggen.

De staking belemmert op geen enkele plaats een volledige dienstverlening. Maxime Nys van de ACOD vermoedt dat de algemene dienstverlening in crèches, scholen, en ziekenhuizen gewaarborgd blijft, zij het op enkele plaatsen meer beperkt dan gewoonlijk.

“We dienden de stakingsaanvraag al enkele weken geleden in. Het is dus aan de gemeenten om oplossingen te voorzien, indien zij merken dat er niet genoeg mensen komen werken”, aldus Nys. Het openbaar vervoer zou helemaal geen hinder van de staking ondervinden, net als de vuilnisophaaldienst.

De belangrijkste eis van de bonden is een verhoging van 10 procent van de barema's. De lonen van de Brusselse lokale ambtenaren zijn lager dan die van hun Vlaamse en Waalse tegenhangers en een loonsverhoging laat al 10 jaar op zich wachten.

Om die eis in te willigen gaan ze nu aankloppen op gewestelijk niveau bij minister-president Vervoort, want op gemeentelijk niveau kregen eisen van de vakbonden geen gehoor. "Beide partijen spelen de bal door naar elkaar en wij zitten ertussen", aldus vakbondsvrouw Sophie Faut.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?