Gemeenteschool De Kriek in Schaarbeek krijgt eindelijk nieuwbouw

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 9 mei 2019

Buurtbewoners waren tegen het nieuwe schoolgebouw van de Schaarbeekse Nederlandstalige basisschool De Kriek, maar de Raad van State geeft hen nu ongelijk. In september 2021 kunnen de 220 leerlingen er hun intrek nemen.

De bouwvergunning voor basisschool De Kriek in de Grote Bosstraat lag al klaar in augustus 2018, maar enkele misnoegde buurtbewoners gooiden roet in het eten. Die zagen in de school vooral een hinder voor hun zonlicht en een bron van geluidsoverlast. Na gemeentelijk overleg schaarden de buurtcomités zich grotendeels achter het project.

Maar drie buurtbewoners vochten de vergunning toch aan bij de Raad van State. Die geeft de klagers nu ongelijk, en dus kan de bouw van start gaan. Donderdag werden al meteen de oude containerklasjes verwijderd, om plaats te maken voor de nieuwbouw. “Tegen 2021 zou de school klaar moeten zijn en kunnen de 220 leerlingen erin trekken,” zegt schepen van Nederlandstalig Onderwijs Adelheid Byttebier (Groen).

Architectuurprijs

Naast de nieuwbouw voor De Kriek wordt de naburige Franstalige school Ecole N° 10 uitgebreid. Beide scholen krijgen ook een gezamenlijke sporthal. De aanpalende gebouwen van de Franstalige gemeentelijke onderwijsdienst gaan tegen de vlakte. Het achterliggende gebouw, ‘De Kennel’, staat nu leeg maar zal in de toekomst dienen als refter. (Lees verder onder het simulatiebeeld)

De Kriek

In totaal kost het bouwproject 9,4 miljoen euro, waarvan 6,44 miljoen voor De Kriek en een deel van de sporthal. De gemeente Schaarbeek betaalt 4,8 miljoen euro; de overige 4,5 miljoen zijn subsidies van het Brussels Gewest, de Vlaamse en de Franse gemeenschap. Het ontwerp won overigens ook de gewestelijke architectuurprijs Exemplary.be, goed voor 440.000 euro.

Geen uitbreiding

Het betekent het eerste eigen gebouw voor GBS De Kriek, dat in 2011 startte in een oud herenhuis op de Rogierlaan en vervolgens in containerklasjes. Er was dan ook haast bij: vóór 2011 telde Schaarbeek geen enkele Nederlandstalige gemeenteschool, ondanks de grote vraag.

In september 2018 verrees de tweede gemeentelijke basisschool Paviljoen, waarna De Kriek provisorisch naar die nieuwe gebouwen verhuisde. De kleuters verblijven voorlopig in het herenhuis op de Rogierlaan. (Lees verder onder de foto)

190509 Kleuters De Kriek
© An Missotten/BRUZZ
| De kleuters van GBS De Kriek zitten nu in een herenhuis op de Rogierlaan, maar kunnen over twee jaar hopelijk verhuizen naar een nieuw gebouw.

De Kriek krijgt nu een nieuwbouw, maar geen uitbreiding. “Zowel de ouders als de leerkrachten zijn gehecht aan de betrokkenheid van hun kleine school. Een verdubbeling zou dat teniet doen. Vandaar dat we destijds ook gekozen hebben voor een tweede Nederlandstalige school, GBS Paviljoen, in plaats van een uitbreiding van De Kriek,” aldus Byttebier.

Kinderdagverblijf

De verhuis maakt wel dat GBS Paviljoen verder kan uitrollen. En ook het herenhuis op de Rogierlaan komt vrij. “We denken eraan om daar een jeugddienst en Nederlandstalig kinderdagverblijf te huisvesten. Daarvoor hebben we nu een haalbaarheidsstudie besteld,” aldus de schepen.

Idealiter ziet Byttebier ook een gemeentelijke middelbare school verrijzen. “Die zou op de site van het toekomstige Mediapark kunnen komen. Maar daarover ligt nog niets vast,” besluit Byttebier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?