BRUZZ 24 over Brusselaars die schoenen zetten uit solidariteit met slachtoffers in Gaza

Arthur Bagage, Lilith Geeraerts, Renée Vervaet
© BRUZZ
09/02/2024

Vier maanden oorlog in de Gazastrook heeft duizenden slachtoffers gemaakt. Brusselaars kwamen vrijdagavond samen aan de Beurs. Om de doden te herdenken plaatsten ze zeshonderd schoenen.

Aan de Beurs kwamen vrijdag in de vooravond honderden Brusselaars samen. Ze zetten er schoenen neer en luisterden naar getuigenissen. "Het is nu 125 dagen oorlog," herinnerde Riet Dhondt van Vriendschap zonder grenzen. "Elk paar schoenen vertegenwoordigt een leven dat voortijdig is geëindigd."

"Iedereen in Palestina heeft een verhaal, een leven. Ik hoop daarom dat de oorlog stopt," zegt Mohamed Aukal, mede-organisator van de actie. "Er zijn zoveel kinderen en vrouwen overleden. We zijn geen cijfers die je zomaar kan uitwissen," benadrukt de Gazaan, die al negen jaar in Brussel woont.

De laatste maanden zijn heel wat Belgisch-Palestijnse gezinnen geëvacueerd uit de Gazastrook. Onder hen is het Brusselse gezin Abdou, dat in 2022 tijdelijk naar de Gazastrook verhuisde om dichtbij familie te wonen.

Toen de oorlog uitbrak, wilde het gezin vluchten, maar dat blijkt niet zo eenvoudig. Ibrahim Abdou zit in een rolstoel omdat hij kort voordat de oorlog uitbrak een beroerte heeft gehad. Eind 2023 kwam het gezin aan in Brussel. Vader Ibrahim kreeg in het ziekenhuis de behandelingen die hij nodig had om te herstellen. Toch zijn daarmee de zorgen niet voorbij.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn troepen de opdracht gegeven om een "evacuatieplan" op te stellen voor burgers in Rafah, het laatste toevluchtsoord in de Gazastrook. Dat heeft zijn kabinet vrijdag bekendgemaakt, zo bericht persagentschap Belga. Rafah ligt tegen Egypte, waar de grensovergang al maanden dicht blijft. Nadat het noorden en grote delen van het zuiden werden geëvacueerd omwille van de bombardementen, hebben ontheemde Palestijnen er hun toevluchtsoord gevonden. "Ik kan niet naar het nieuws kijken, dat doet teveel pijn," zegt Shaimaa Abdou dan ook. "Ik hoop dat de oorlog stopt, ik vrees voor het leven van mijn familieleden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie