podcast

David Van Reybrouck in A La Carte: 'Het domste is om de woede te negeren'

Bekijk ook de afspeellijst: A La Carte

"In tal van Europese landen worden vandaag zwarte Europeanen nog steeds geconfronteerd met vormen van discriminatie, vernedering en racisme,” zegt David Van Reybrouck in A La Carte bij Luckas Vander Taelen.

Van Reybrouck ziet overal woede in onze samenleving. "Bij de zwarte Europeanen omwille van het racisme dat zij moeten ondergaan, bij de Marokkaanse Brusselaars omwille van het hardhandig politieoptreden, maar ook bij het gepensioneerde en blanke proletariaat heersen frustraties en boosheid. Die laatsten worden vaak weggezet als mensen die alleen maar ‘primitief’ kunnen denken."

Buiten Twitter zijn er weinig plekken waar hun mening ertoe doet. Daarom pleit Van Reybrouck voor zijn recept van een burgerpanel, waar naar hun mening wel geluisterd wordt. “Wij moeten manieren vinden om de woede in de samenleving op een gestructureerde manier naar de oppervlakte te laten komen. Het allerdomste is de woede negeren.”

"Het is niet omdat de Afrikaanse landen onafhankelijk zijn geworden, dat het westen al helemaal van zijn koloniale 'mindset' bevrijd is. Door migratie en globalisering zijn nieuwe frustraties ontstaan die zich niet tot de oude kolonisatoren beperken. Intussen is democratisch links zijn oude achterban van arbeiders al lang verloren voor een nieuwe groep behoeftigen, de migranten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?