Podcast

Stef Meerbergen in A La Carte: 'Sommige Brusselse wijken zijn aan het verruwen'

Frank Hoornaert
© BRUZZ
15/09/2022
Updated: 15/09/2022 18.16u

VRT-journalist Stef Meerbergen woont aan het Liedtsplein in Schaarbeek, waar het vuilnis zich opstapelt en de drugshandel erg zichtbaar is geworden. Meerbergen legt in A La Carte de vinger op de wonde: "Wanneer de openbare ruimte geen respect afdwingt, zoals de vuile buurten van het Noord- en het Zuidstation, heeft ook de overheid boter op het hoofd."

Toch geeft hij toe dat de gemeenten en het gewest zeer begaan zijn met wat hij het "Brusselse probleem nummer één" noemt. "Maar het verbetert nog steeds niet, onder meer ook omdat nieuwkomers het systeem niet altijd begrijpen en de burgerzin in Brussel niet geweldig goed scoort."

Aan het Liedtsplein neemt de drugsproblematiek intussen zienderogen toe, tot en met de deurportieken, terwijl de politie zelden "nabij", maar vooral vaak afwezig lijkt. "Daardoor ontstaat bij vele bewoners het gevoel dat de overheid sommige wijken vergeten is, of op zijn minst minder controleert. Dat is nefast voor het respect en vertrouwen tussen overheid en burgers," aldus Meerbergen.

De journalist pleit nog voor een systematische kindertoets in Brussel, om te beginnen in het verkeer. Meerbergen is zelf een verwoed fietser en klaagt over het onveilige smalle fietspad aan het kanaal in Sint-Jans-Molenbeek. Dat het Brussels gewest er niet in slaagt om een globaal fietsplan uit te werken, noemt hij zelfs "het failliet van de Brusselse politiek."

Meerbergen ziet met lede ogen aan hoe Brussel en de rand steeds verder uit elkaar groeien. Zelf is hij afkomstig van Kraainem, maar woont en werkt al lange tijd in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie