Responsible Young Drivers bereiden zich voor op Nieuwjaarsnacht

© BRUZZ
11/12/2023

Al dertig jaar bieden de vrijwilligers van Responsible Young Drivers tijdens nieuwjaarsnacht een noodoplossing aan voor feestbeesten die zelf niet meer op een veilige manier thuisraken. Dit weekend werd in Autorijschool Bara in Watermaal-Bosvoorde alvast geoefend.

Al jaren brengt Responsible Young Drivers, een verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, mensen met nieuwjaar naar huis die niet meer in staat zijn om zelf achter het stuur te kruipen. Het is een symbolische actie om het nieuwe jaar veilig in te zetten.

"Vorig jaar hebben we zo’n tachtig mensen veilig vervoerd," vertelt woordvoerder Camille Loridan. "Ook dit jaar zullen onze diensten weer nodig zijn, maar we hebben nog maar tien vrijwilligers gevonden. Sinds covid is het wat moeilijker om mensen te vinden, maar gelukkig hebben we nog heel december om te zoeken."

Respect voor de wegcode

De vrijwilligers van Responsible Young Drivers worden voor de nieuwjaarsactie op voorhand getest op hun rijvaardigheden. Dit weekend stelde Michel Gierts van de autorijschool Bara zich daarvoor beschikbaar. "Concreet leggen de kandidaten een parcours af van zo’n twintig minuten waarin ze getest worden op criteria als respect voor de wegcode en aangepaste snelheid." Een extra moeilijkheid is dat de vrijwilligers moeten kunnen rijden met verschillende soorten voertuigen, want de feestvierders worden naar huis gebracht in hun eigen wagen.

De Responsible Young Drivers zijn op nieuwjaar bereikbaar tussen middernacht en vijf uur ’s ochtends. Bellen kost een euro per minuut, maar het vervoer zelf is gratis. Loridan benadrukt wel dat de actie een noodoplossing betreft. "Reservaties nemen wij daarom ook niet aan." Wel is de dienst beschikbaar over het hele land. "De afstand is beperkt en wordt per streek bepaald in functie van het aantal oproepen," klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie