Naar aanleiding van Autoloze Zondag gaat Bram elke dag op zoek naar het antwoord op een mobiliteitsvraag. Vandaag is dat: "Wat maakt een perfecte fietsstraat?". Thomas Deweer, beleidsmaker bij de Brusselse Fietsersbond kwam naar de studio om op die vraag te antwoorden.

De laatste jaren komen er steeds meer fietsstraten bij in het Brusselse straatbeeld, alleen functioneren die momenteel niet altijd even goed. Neem nu de fietsstraten op de ventwegende Louizalaan, daar rijden nog te veel auto's om echt over een fietsstraat te kunnen spreken. Bovendien steken die auto's ook de fietsers voorbij, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling is.

Volgens Deweer voldoet de ideale fietsstraat aan vier voorwaarden. Ten eerste moet de fietsstraat op een fietsroute liggen, daarmee bedoelt hij dat de straat zich moet bevinden op een plaats waar sowieso veel fietsers komen en er dus een bepaalde fietsdominantie is. Daarnaast mogen er ook niet te veel auto's komen, auto's zijn er immers te gast. Aan de Louizalaan rijden net wél veel auto's op de fietsstraat en staan ze er geregeld ook in file.

Ook mag de fietsstraat niet te lang zijn, want fietsers vinden het vaak niet fijn om een langere periode voor een auto te blijven rijden. Een laatste belangrijke voorwaarde is dat fietsstraten duidelijk aangegeven moeten worden. Enkel een verkeersbord volstaat niet, idealiter heeft het wegdek een ander kleurtje of staan er paaltjes.

Tot slot geeft Deweer ook aan dat een fietsstraat aanleggen niet altijd de oplossing is, enkel wanneer alle vier de voorwaarden kunnen ingelost worden is een fietsstraat een meerwaarde. Wanneer dat niet zo is moet er nagedacht worden over andere remedies.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni