Sint-Joostenaars over ophef rond Kir: 'Radicalen zijn er overal'

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 13 januari 2020

Blijft Emir Kir lid van de PS? Dat zou tegen het einde van de maand duidelijker moeten worden. Heel wat inwoners van Sint-Joost blijven hoe dan ook achter de burgemeester staan, terwijl Brussels minister-president en partijgenoot Rudi Vervoort de lippen stijf op elkaar houdt.

Burgemeester van Sint-Joost Emir Kir (PS) zal voor de tuchtcommissie van zijn partij moeten verschijnen. Kir moet zich verantwoorden voor de ontmoeting met enkele Turkse extreemrechtse burgemeesters, die op bezoek waren met een bredere delegatie van Turkse burgemeesters.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) wil zich voorlopig niet uitspreken over de zaak. "De bevoegde instantie binnen de PS zal onafhankelijk beslissen", aldus Vervoort voor de camera van BRUZZ. "Ik vraag nu kalmte." Enkele partijgenoten - onder meer Rachid Madrane en Bea Diallo - hadden hun steun voor Kir al geuit. De nationale en Brusselse partijvoorzitters Magnette en Laaouej waren strenger en veroordeelden de ontmoeting.

Kir is een stemmenkanon en kan in zijn gemeente op veel steun rekenen, onder meer van de inwoners. "Dit moet gedaan zijn", vindt Sint-Joostenaar Jacqueline Mathieu. "Twee van de zes Turkse burgemeesters waren radicalen. Maar die zijn er overal."

"Hij doet zijn werk goed en iedereen is blij met hem", zegt een andere inwoner. Ook oud-schepen in Sint-Joost Béatrice Meulemans (SP.A) staat achter Kir. Dat Kir voor de tuchtcommissie moet verschijnen, wekt bij haar zelfs verbazing op. "Als politicus moet je vaak delegaties ontvangen", aldus Meulemans. 'Moeten wij ze dan beginnen censureren? Een gesprek is altijd vrijblijvend en dat moet mogelijk zijn."

Daar gaan Kirs politieke tegenstanders uiteraard niet mee akkoord. "Het is niet normaal dat extreemrechtse burgemeesters in ons gemeentehuis worden ontvangen", aldus Zoé Genot, gemeenteraadslid voor Ecolo in de plaatselijke oppositie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?