Politiewagen aangevallen in Sint-Gillis: drie verdachten opgepakt

RF
© BRUZZ - Belga
17/07/2023
Updated: 17/07/2023 15.05u

Verschillende jongeren hebben zondagmiddag een politiewagen aangevallen in Sint-Gillis. Eén politieagent is daarbij gewond geraakt en is overgebracht naar het ziekenhuis. Er werden drie verdachten opgepakt.

Er zijn beelden opgedoken die laten zien hoe een politiewagen in Sint-Gillis wordt aangevallen door verschillende jongeren. De beelden dateren volgens de politiezone Brussel-Zuid van zondagmiddag.

Verzet bij arrestatie

"Zondag omstreeks 17.20 uur heeft de politie Brussel Zuid een jongeman administratief aangehouden omdat hij de orde verstoorde in de omgeving van het Zuidstation", zegt parketwoordvoerder Martin François. "Verschillende jongeren uit de buurt hebben geprobeerd die arrestatie te verhinderen. Eén van de aanwezige jongeren riep omstaanders op om zich tegen de politie te keren, die op dat moment in de minderheid was."

"De agenten besloten daarop die jongere te arresteren, maar die verzette zich en riep om hulp", gaat het parket verder. "Dat leidde tot een samenscholing, waarbij de politie bekogeld werd met stenen en zich gedwongen zag versterking op te roepen. De jongeman, een meerderjarige, kon uiteindelijk opgepakt worden en meegenomen voor verhoor. Eén van de politievoertuigen die in versterking was opgeroepen, werd daarop aangevallen door een groep jongeren, die de wagen beschadigden."

De opgepakte jongeman werd ter beschikking gesteld van het parket, dat besloot hem meteen te dagvaarden voor de correctionele rechtbank. Daar moet hij zich op 8 september verantwoorden voor weerspannigheid en slagen en verwondingen aan politieagenten. "Het onderzoek naar de incidenten rond die arrestatie loopt", aldus nog de parketwoordvoerder. "Voorlopig geven we geen verdere commentaar."

Ook een agent raakte gewond bij de arrestatie. "Hij is met een lichte voetblessure naar het ziekenhuis overgebracht", zegt woordvoerder Gert Claus van de politiezone Brussel-Zuid. "De agent heeft een volledige check-up ondergaan en mocht diezelfde avond nog het ziekenhuis verlaten. Hij is drie weken arbeidsongeschikt verklaard."

Drugsgerelateerd?

Eerder op de dag had de politie een vermoedelijke dealer opgepakt, bevestigt Claus aan de redactie van BRUZZ. Het onderzoek werd intussen overgemaakt aan het parket, over een mogelijke link wil de politie niet uitweiden. “Maar het klopt dat er de afgelopen tijd intensief op drugs wordt gewerkt binnen de politiezone. Toeval bestaat niet, zeker?”

Later op de avond werd in de wijk ook geprobeerd rellen te starten, maar met steun van de federale politie werden die snel in de kiem gesmoord. Drie personen werden gerechtelijk aangehouden en twee administratief.

Vrijdagavond hadden onbekenden ook al geprobeerd brand te stichten aan het commissariaat in de Antoine Bréartstraat. De schade bleef beperkt tot de garage en het wegdek. Op de Jupiterlaan in Vorst werden zondagnacht dan weer vier wagens in brand gestoken. Een getuige verwittigde omsteeks 04.00 uur de hulpdiensten, waarna de brandweer het vuur snel kon blussen. Er vielen geen gewonden, maar de vier voertuigen raakten zwaar beschadigd.

In de nacht van 6 op 7 juli werd ook al geprobeerd brand te stichten aan het politiecommissariaat op het Sint-Gillisvoorplein, in Sint-Gillis, waarbij de inkom en de voordeur beschadigd raakten. Op 30 juni tenslotte werden negen jongeren opgepakt omdat vermoed werd dat ze een politiecommissariaat wilden aanvallen. Eén van hen was in het bezit van een flesje gevuld met brandstof.

'Zo snel mogelijk straffen'

Minister van Binnenlande Zaken Annelies Verlinden (CD&V) reageerde maandagmiddag via Twitter op de voorvallen: "De gebeurtenissen in Sint-Gillis shockeren mij en iedereen die bekommerd is om onze samenleving. Geweld tegen politiemensen, die zich elke dag inzetten voor onze veiligheid, kan niet worden getolereerd. De daders worden geïdentificeerd en moeten zo snel mogelijk worden gestraft", aldus nog de minister.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Sint-Gillis , Veiligheid , Samenleving , politiezone Zuid , politiegeweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni