Brandweer hekelt late oproep na dodelijk ongeval brommobiel

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 18 februari 2019
Updated: 18-02-2019 - 19:31

Brandweer- en vakbondsman Eric Labourdette (VSOA) zegt dat de noodcentrale de Brusselse brandweer veel vroeger had moeten oproepen om naar het zware ongeval met de brommobiel te gaan. Bij dat ongeval kwamen dit weekend twee jonge vrouwen om het leven. Binnenlandse Zaken weerlegt de kritiek echter.

Na het ongeluk werd eerst de brandweer in Halle verwittigd, die zich op 20 minuten rijden van het ongeluk bevonden. De Brusselse brandweer werd pas vier minuten later verwittigd, ook al bevonden zij zich op maar negen minuten rijden afstand van de plaats van het ongeluk.

Labourdette is van plan een klacht in te dienen bij de ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, de bevoegde inspectie van Vlaams-Brabant en de functionele chef van de 100-centrale van Vlaams-Brabant. Hij zegt dat de noodcentrale in Leuven bij wet is gebonden om de snelste en beste hulp te voorzien.

Cécile Jodogne (Défi), de Brusselse staatssecretaris die bevoegd is voor de brandweer, reageert verontwaardigd op het voorval. Ze legt de link tussen de late interventie in Sint-Genesius-Rode met de interventie tijdens de aanslagen van 22 maart. "Vandaag zien we dezelfde problemen met dezelfde 100-centrale in Leuven drie jaar later (na de aanslagen, red.)," zegt ze in een mededeling. "Het is de hoogste tijd dat er lessen worden getrokken."

Het noodnummer 112 is bezig met een eigen analyse van het ongeval en wou nog niet reageren. Ook gouverneur Lodewijk De Witte wacht het onderzoek liever af. "Het gebeurt wel enkele keren op een jaar dat mensen vragen hebben bij het uitsturen van hulpmiddelen. Dit wordt steeds grondig onderzocht en dat vergt tijd."

Binnenlandse Zaken weerlegt kritiek

Maar voor Binnenlandse Zaken heeft de Vlaams-Brabantse noodcentrale 112 wel degelijk conform het principe van de snelste adequate hulp gereageerd. "Een eerste oproep is binnengekomen om 1.07 uur, waarbij er sprake was van een ongeval met gekwetsten maar er geen sprake was van geknelden. De medische ploegen en de politie zijn onmiddellijk na deze oproep gealarmeerd maar bij incidenten zonder geknelden wordt de brandweer standaard niet uitgestuurd", klinkt het in een reactie aan BRUZZ.

"Een tweede oproep is binnengekomen om 1.17 uur waarbij er bijstand werd gevraagd om geknelden te bevrijden. Onmiddellijk daarna is de brandweer van Brussel gealarmeerd", verduidelijkt Binnenlandse Zaken.

Uit respect voor de slachtoffers en de familie wordt er geen verdere informatie vrijgegeven, luidt het nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?