5 jaar BRUZZ

Short City: Waarom heeft het Atomium negen bollen?

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 19 april 2021

Niet alleen BRUZZ is deze week jarig, maar ook Big City! Al vijf jaar lang beantwoorden we jullie vragen over de stad. Ondertussen hebben we al meer dan 200 mysteries opgelost of uitgeklaard. Maar wat is er gebeurd met de ingestuurde vragen die onbeantwoord bleven? In deze verjaardagsweek doken we nog eens in de 2.000 ingestuurde vragen en kozen er vijf die het net niet haalden.

Elke dag beantwoorden we zo'n vraag, in het kort. Zo wordt Big City voor de gelegenheid even ‘Short City’!

In de eerste Short City ontkrachten we een urban legend.

Dat het Atomium negen bollen heeft en zo symbool zou kunnen staan voor de destijds negen provincies van België, is namelijk een mooie toevalligheid. Want het Atomium is eigenlijk een ijzerkristal dat 165 miljard keer werd uitvergroot.

De wereldtentoonstellingen focusten vaak op wetenschap en de wetenschappelijke vooruitgang. Men zag de mogelijkheid om in de vorm van een ijzerkristal een gebouw uit te tekenen. Elke bol is dus een een gigantisch ijzeratoom en geen verwijzing naar een Belgische provincie, al kwam het symbolisch wel mooi uit.

Het monument werd niet enkel het symbool van Expo 58, maar ook van België. Toch alvast in de pionnetjes van Monopoly!

5 jaar BRUZZ

Op 20 april 2021 blaast BRUZZ vijf kaarsjes uit. Op deze mooie verjaardag blikken we terug én vooruit op alle BRUZZ-kanalen.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?