In het spoor van de politie tijdens coronabetoging: 'Spanning zit er altijd in'

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 20 december 2021

De betoging tegen de coronamaatregelen afgelopen zondag is opnieuw uitgemond in rellen. Maar hoe is het om eens aan de overkant van zo'n betoging te staan, aan de kant van de politie? Wij zaten een hele dag in het spoor van Philippe Vandenhole van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. Hij moest de manifestatie samen met z'n collega's in goede banen leiden. "Het is jammer dat wij vaak in een slecht daglicht worden geplaatst, terwijl wij net het omgekeerde proberen te bereiken."

Zondag vond de derde zogenaamde 'vrijheidsmars' plaats. De eerste twee edities eindigden in rellen, en ook de derde keer verliep het einde niet anders. "Het is spannend, want je weet nooit wat de dag gaat brengen. De spanning zit er altijd in", zegt Philippe Vandenhole, hoofd Directie Interventies en Operationele Steun bij de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene.

Hij leidt de hele dag lang alle politiemensen op het terrein. Nog voor de betoging van start gaat, treedt de politie preventief op en worden bepaalde profielen gescreend en gefouilleerd. Het leidt tot enkele arrestaties en opmerkelijke inbeslagnames. "Het gaat om rare dingen als loden kogels, voetzoekers, gasmaskers", aldus Vandenhole. Ook een taser werd teruggevonden in de rugzak van een van de betogers.

Relschoppers lijken steeds inventiever te worden. Zo neemt de politie een geïmproviseerde splinterbom in beslag, gemaakt uit zware voetzoekers en loden kogels, verstopt in een Pepsi-fles. "Dat zijn moordwapens, dat kan je niet anders omschrijven."

Na afloop telt de politie 55 arrestaties. Daarvan zijn er zeven gerechtelijk.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?